KNHS

Toppers helpen talenten op weg om topper te worden 3 september 2009
Rabo Talentendag - Alex van Silfhout

ERMELO (KNHS) Veel landen in de wereld vragen zich momenteel af wat het geheim is achter de fenomenale successen van de hippische sport in Nederland. Ongetwijfeld is de inzet van topruiters voor talentontwikkeling een factor van betekenis. Dubbele gouden medaille winnares Adelinde Cornelissen, net teruggekeerd van de Europese Kampioenschappen in Windsor, stond woensdag de hele dag in Ermelo om jong talent te scouten. De andere dubbelgoud-winnaar Edward Gal gaf een clinic met zijn paard, waarin hij uitlegde hoe hij traint. Heel veel topruiters en coaches waren aanwezig op de Rabo Talentendag op het centrum van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie in Ermelo om ruiters te selecteren die de komende winter intensief door een topper in de hippische sport begeleid zullen worden.

Naast Gal en Cornelissen gaven onder meer oud-Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam, bondscoach Rob Ehrens en teamruiters Angelique Hoorn en Imke Schellekens-Bartels, drie dagen na de fenomenale successen in Windsor met veel enthousiasme instructie en clinics aan de toekomstige topsporters van hippisch Nederland.

De Rabo Talentendag is een schakel in de keten. Op de regiokampioenschappen, die onder auspiciën van de KNHS worden georganiseerd, is een constante scouting van talenten gaande. Dat is de eerste schifting. De tweede schifting is deze Rabo Talentendag, waaraan tal van topruiters in de disciplines springen, dressuur en eventing hun medewerking geven. De 'oud' Rabo Talenten Maikel van der Vleuten en Willem Greve gaven hun instructie aan jonge springruiters. De Olympisch kampioen van 2000 Jeroen Dubbeldam liep het ene moment met palen te slepen en gaf dan weer aanwijzingen, net als Eric van der Vleuten en Wim Bonhof. Soms zijn het subtiele aanwijzingen en is alleen al het advies om stil te blijven zitten in het aanrijden naar een sprong voldoende.

Alex van Silfhout, Sander Marijnissen, Dominique Fillion, Coby van Baalen, Adelinde Cornelissen, Imke Schellekens en Leunus van Lieren stonden de ruiters bij in de dressuurringen. Tim Lips, Alice Naber, Raf Kooremans en de bondscoaches Martin Lips en Jan Huizinga deden dit bij de eventing. Er werd hard gewerkt en de jonge talenten, die vanuit alle windrichtingen naar het KNHS centrum in Ermelo waren gekomen, probeerden de aanwijzingen die ze kregen direct in de praktijk te brengen. Daar gaat het ook om. De aanwijzingen die ontvangen worden kunnen omzetten in daden. Daarin herkennen de gelouterde topruiters de talenten.

Op het hoofdterrein waren de bondscoaches Sven Harmsen en Rob Ehrens de hele dag bezig om springruiters te helpen en op de VIP tribune hadden een honderdtal jonge ruiters en amazones een plaats gevonden. Zij keken naar Edward Gal, die een inspirerende clinic gaf en grepen de mogelijkheid tot vragen stellen met beide handen aan.

Eric en Maikel van der Vleuten verzorgden een leerzame openbare les in het rijden van een parcours en het ogenschijnlijke gemak waarmee Maikel in staat is om dezelfde afstand in vijf, zes of zeven galopsprongen te overbruggen dwong respect af. Ook zij beantwoordden vol enthousiasme de vragen en poseerden graag voor de fotoshoot, net zoals later Lotje Schoots, Rabo Talent van het jaar 2007 en het huidige Rabo Talent van 2008 Tim Lips dat deden.

Het belangrijkste doel van het Rabo Talentenplan is het verkleinen van de afstand tussen top en talent, waardoor de talenten van nu met de vele aspecten in aanraking komen die een hippische topsporter moet hebben ervaren om later succesvol te kunnen worden. Gerco Schröder, Marlies van Baalen, Willem Greve, Maikel van der Vleuten, Lotje Schoots en Tim Lips waren al eens Rabo Talent van het jaar en het deel uit mogen maken van het Rabo Talententeam heeft zeker een steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van hun talent. Gezien het enthousiasme van de jonge ruiters op de Rabo Talentendag 2009 om direct het geleerde in de praktijk te brengen heeft ook deze dag zijn waarde voor de hippische topsport in de toekomst bewezen.

Foto's: www.melissen.net