Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


P E R S B E R I C H T

Hilversum, 1 september 2009

Actuele informatie over leerbanen en stageplaatsen in eerste editie Kenteq Kentallen

Vanwege de economische crisis en de snel oplopende jeugdwerkloosheid is er een grote behoefte aan actuele en gedetailleerde informatie over het aantal beschikbare beroepspraktijkvormings of bpv-plaatsen. Daarom houdt Kenteq Kenniscentrum tweemaandelijks een peiling onder leerbedrijven, waarin wordt vastgesteld hoe het aantal leerbanen en stageplaatsen in de techniek zich de komende tijd ontwikkelt, zowel landelijk als regionaal. Vandaag verschijnt de eerste editie.

Voor het onderzoek is een steekproef getrokken uit de Kenteq-leerbedrijven, zodanig dat er per regio, zowel samengevoegde RPA-clusters als CWI-districten, voldoende waarnemingen zijn om een goede indicatie op te kunnen leveren. Het onderzoek wordt telefonisch uitgevoerd en bevat vragen als: Hoeveel bpv-plaatsen heeft u en hoeveel daarvan zijn er bezet? Hoe is daarbij de verhouding tussen bbl en bol, niveau 1, 2, 3 en 4, en de diverse domeinen (installatietechniek, elektrotechniek of metaal/werktuigbouw)?

De uitkomsten van het onderzoek worden op papier en digitaal gepubliceerd en verspreid onder de stakeholders van Kenteq, ROC's, UWV, CWI en andere kenniscentra. De belangrijkste uitkomsten in de eerste editie van de Kenteq Kentallen zijn:


- Van de 20.700 leerbanen in de techniek in Nederland is 35% onbezet
- Van de 19.200 stageplaatsen in de techniek in Nederland is 54% onbezet
- In het zuidwesten is het percentage onbezette bpv-plaatsen het hoogst
- In het noorden zijn de minste bpv-plaatsen
- In het zuidoosten zijn de meeste bpv-plaatsen
- Twente heeft relatief veel plaatsen in de elektrotechniek, Brabant in de metaal

Daar instroombevordering van groot belang is en blijft voor de technische arbeidsmarkt in de toekomst, zet Kenteq zich ook nu in voor de werving van zowel leerbedrijven als leerlingen. Het overschot aan bvp-plaatsen maakt het mogelijk, leerlingen snel te kunnen herplaatsen, indien zij door de crisis noodgedwongen een andere plaats dienen te zoeken. Tevens heeft Kenteq tot doel tegemoet te komen aan de diversiteit binnen de sector techniek. Dit levert op dit moment voldoende bpv-plaatsen op die aansluiten bij alle bestaande opleidingen.

In de volgende editie, die zal verschijnen in de eerste week van november, zullen de nieuwe resultaten worden vergeleken met de huidige. Door de regionale insteek kunnen overheden en onderwijs op diverse niveaus een beeld krijgen van het verloop van het aantal bpv-plaatsen. Op landelijk niveau zal Colo de beschikbare gegevens van alle kenniscentra verzamelen en analyseren. Op deze wijze krijgen ook de landelijke beleidsmakers inzicht in de huidige arbeidsmarkt- en onderwijssituatie, zodat zij daarop kunnen inspelen.


---