Openbaar Ministerie


* >NFI: man gedood door politiekogel

NFI: man gedood door politiekogel

3 september 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

De resultaten van het onderzoek naar de herkomst van de kogel waarmee een 19-jarige man dodelijk werd geraakt tijdens de ongeregeldheden op het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland op 22 augustus zijn bekend.

Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut heeft uitgewezen dat het gaat om een politiekogel. Ook heeft het onderzoek aangetoond dat de kogel afkomstig is uit een wapen van een van de aanwezige politieambtenaren.

Naast het onderzoek naar de kogel die de 19-jarige man dodelijk raakte, heeft het NFI ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de herkomst van de kogels die andere mannen hebben verwond. In totaal liepen zes mannen die bewuste avond schotwonden op. Tot nu toe is komen vast te staan dat twee van deze mannen geraakt zijn door kogels uit een politiewapen. Het NFI kan op dit moment nog geen uitsluitsel geven over de overige vier gewonden. Dit komt onder meer omdat op dit moment nog niet alle kogels zijn teruggevonden.

Onderzoek gaat nog volop verder

Hoewel de eerste onderzoeksresultaten naar de kogels nu binnen zijn, is het nog te vroeg voor het Openbaar Ministerie om conclusies te kunnen trekken. Het onderzoek van de Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie behelst veel meer dan het vaststellen van de herkomst van de kogels.

Om een goed beeld te krijgen van wat er zich die avond de 22ste augustus op het strand van Hoek van Holland heeft afgespeeld, worden nog altijd getuigen gehoord. In totaal gaat het om tussen de 150 en 200 personen. Ook worden de ingeleverde videobeelden minutieus bekeken en vindt er nog onderzoek plaats naar de gevonden voorwerpen op het strand.

Pas nadat het hele onderzoek is afgerond kunnen conclusies worden getrokken over onder meer het politieoptreden. De politie is vanuit haar functie als ordehandhaver wettelijk gerechtigd om in bijzondere gevallen geweld toe te passen. Het onderzoek moet uitwijzen of het schieten door de politie die avond gerechtvaardigd was.

Vanwege de grootte en de complexiteit van het onderzoek is niet te voorspellen hoe lang het onderzoek nog gaat duren. Hoogstwaarschijnlijk zal dit nog enige maanden zijn.