Nederlandse Orde van Advocaten

Nieuws

Wijziging mandaatbesluit en erkenning beroepskwalificatie

Advocaten die in een andere EU-lidstaat dan Nederland hun beroepskwalificatie hebben behaald (produit fini zijn) kunnen op grond van de beroepskwalificatierichtlijn 2005/36/EG erkenning van hun beroepskwalificatie vragen. Deze richtlijn is geïmplementeerd in de Algemene wet erkenning EG-beroepskwalificaties. Op grond hiervan is de regeling beroepskwalificaties tot stand gekomen. Nu deze Regeling beroepskwalificaties advocatuur geldt, is de Verordening op de proeve van bekwaamheid, als bedoeld in de Algemene wet erkenning EG-hoger-onderwijsdiploma's op 24 juni jl. met terugwerkende kracht tot 25 september 2008 door het College van Afgevaardigden ingetrokken. Het bijbehorende Reglement van de Algemene Raad is per dezelfde datum ingetrokken.
Dit bekent dat de artikelen 2, onder f en 3, onder e van het mandaatbesluit van de Algemene Raad gewijzigd moesten worden. In zijn vergadering van 31 augustus 2009 heeft de Algemene Raad het gewijzigde mandaatbesluit vastgesteld. Het gewijzigde mandaatbesluit treedt per 15 september 2009 in werking.
In dezelfde vergadering heeft de Algemene Raad besloten dat de afgifte van de erkenningsverklaring EUR185 zal gaan kosten met ingang van 15 september 2009. In beginsel zal de EU-advocaat die erkenning vraagt bij verschillen tussen zijn opleiding en die in Nederland examen moeten afleggen in de vakken burgerlijk recht, strafrecht en bestuursrecht inclusief het procesrecht van die vakken.
---