Ministerie van Justitie

Noodopvang met ruim zestig procent gedaald

Persbericht | 03-09-2009

Het totaal aantal ex-asielzoekers dat in gemeentelijke noodopvang verblijft, is in de periode december 2007 tot mei 2009 met 64% afgenomen. Het totaal aantal mensen dat in de noodopvang verblijft is gedaald van ruim 2100 in december 2007 naar ongeveer 750 mensen in mei 2009. Minder dan 200 vreemdelingen uit deze groep hebben nog onder de oude vreemdelingenwet asiel aangevraagd, maar zijn niet in aanmerking gekomen voor een verblijfsvergunning onder de pardonregeling. Dat maakten staatssecretaris Albayrak van Justitie en burgemeester Bandell, voorzitter van de commissie Asiel en Integratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vandaag bekend na afloop van een bestuurlijk overleg tussen Justitie en de VNG.

De daling in de geboden noodopvang blijkt uit een onderzoek van Regioplan dat in opdracht van de VNG is gehouden onder alle Nederlandse gemeenten. Bijna zeventig procent van de Nederlandse gemeenten werkte mee aan dit onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat de afspraken over het sluiten van de noodopvang al grotendeels zijn nagekomen. De staatssecretaris en de VNG hebben met instemming kennis genomen van deze tussenstand. Zij hebben afspraken gemaakt over de stappen die nog nodig zijn om de noodopvang te beëindigen. In november spreken zij opnieuw over dit onderwerp.

Het onderzoek laat zien dat het merendeel van de gemeenten, 60%, nooit noodopvang aan ex-asielzoekers heeft geboden. Bijna 20% van de gemeenten heeft in het verleden noodopvang ondersteund, maar heeft deze inmiddels beëindigd. De overige 20% faciliteert op dit moment nog noodopvang. Tweederde van de gemeenten die nog noodopvang faciliteert, is de sluiting van de noodopvang aan het voorbereiden.

In het bestuurlijk overleg gaf de VNG aan dat een aantal gemeenten zich zorgen maakt over ex-asielzoekers die nog een procedure hebben lopen, in Nederland verblijven en geen opvang van rijkswege krijgen. Verder maken zij zich zorgen over groepen ex-asielzoekers die om een aantal redenen niet of moeilijk terug kunnen keren. De staatssecretaris gaf daarop aan dat zij dit najaar haar plannen zal ontvouwen over opvang van ex-asielzoekers die in om medische redenen nog een aanvraag in Nederland mogen afwachten. Daarnaast verwacht zij dat de invoering van de nieuwe asielprocedure het aantal uitgeprocedeerde asielzoekers dat op straat terecht komt, zal verminderen.

De staatssecretaris en de VNG hebben de afspraken uit het bestuursakkoord nogmaals bekrachtigd. De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zullen de komende maanden samenwerken met de gemeenten om gezamenlijk oplossingen te vinden voor de vreemdelingen die zich nog in de noodopvang bevinden. De DT&V zal het vertrek van verwijderbare vreemdelingen faciliteren; de IND neemt bij personen met een openstaande aanvraag snel een beslissing en in voorkomende gevallen kan tijdelijke plaatsing in een vrijheidsbeperkende locatie een oplossing bieden om de noodopvang te beëindigen.