Provincie Flevoland

'Schoon schip-campagne' van start in Flevoland

Bestuurders bezoeken energieschip de Berezina in Bataviahaven

Bij de Bataviawerf is vanochtend de aftrap gegeven voor de Schoon Schip, Schoon Water campagne. Dat gebeurde met een rondleiding van bestuurders van de provincie Flevoland, Flevolandse gemeenten, Rijkswaterstaat IJsselmeergebied en Waterschap Zuiderzeeland op energieschip de Berezina. Doel van de Schoon Schip, Schoon Water-campagne is recreanten bekend maken met de mogelijkheden om het water zo schoon mogelijk achter te laten na een vaartocht.

Aan boord van energieschip de Berezina zijn `watervriendelijke' materialen te zien, zoals biobrandstoffen, onderwaterverfsystemen, zonne- en windenergie, energiezuinige LED-verlichting en verschillende toiletsystemen. Aan boord worden hiermee ook testen gedaan. De Berezina is een voormalig stoomschip uit 1908 dat is aangepast aan de moderne standaarden.

De provincie Flevoland, de gemeenten Almere, Lelystad, Dronten en Zeewolde, Rijkswaterstaat en waterschap Zuiderzeeland maken de campagne in Flevoland mede mogelijk. Gedeputeerde John Bos van de provincie is enthousiast over het initiatief: `Op de Berezina hebben we gezien dat er volop mogelijkheden zijn waarmee watersportrecreanten schoner kunnen varen. Ik ben ervan overtuigd dat het demonstratieschip en de campagne bijdragen aan de bewustwording en gedragsverandering van mensen. Het wordt steeds drukker en daardoor viezer op het water. Elk jaar worden zwemmers nog ziek van vervuild oppervlaktewater. Het lozingsverbod dat sinds begin dit jaar geldt, is dan ook hard nodig. Bovendien moet Nederland gaan voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water. Tal van maatregelen moeten leiden tot een betere
waterkwaliteit. Duurzaam varen is dus van groot belang.'

Wilt u zelf de Berezina bekijken? Dat kan. Het schip ligt donderdag 3 september nog bij de Bataviawerf in Lelystad. Daarna is het op de volgende data en locaties te bezoeken.

* Dinsdagochtend 8 september in jachthaven Wolderwijd in Zeewolde
* Dinsdagmiddag 8 en woensdagochtend 9 september bij WSV in Almere Haven

* Maandagmiddag 14 september bij de jachthaven Flevostrand bij Biddinghuizen

* Dinsdagochtend 15 september jachthaven Ketelmeer bij Colijn
* Dinsdagmiddag 15 en woensdagochtend 16 september bij watersportvereniging Dronten

* Dinsdagmiddag 22 september bij Marina Muiderzand in Almere
* Vrijdagmiddag 25 september Lelystad haven

* Zaterdagmiddag 26 september Deko Marina Lelystad

* Zondagmiddag 27 september Flevo Marina in Lelystad.

Kijk voor meer informatie over de campagne op www.schoonschip.org.