SGP


03 - 09 - 09 | Niet Israel, maar Hamas schuldig

Niet Israel, maar Hamas schuldig aan Gazaslachtoffers

Geen enkel rapport maakt hard dat Israel tijdens de 'Gaza-oorlog' met opzet burgerslachtoffers heeft gemaakt. De schuld voor de vele burgerslachtoffers ligt dan ook allereerst bij Hamas, de Palestijnse organisatie die bewust militaire en burgerdoelen vermengt. Dat zei de SGP tijdens het overleg van de Kamer met de regering over onder meer het Midden-Oosten. Van der Staaij pareerde de krtiek als zou Israel in de Gazastrook niet proportioneel hebben opgetreden. Israel ligt al zo'n 8 à 9 jaar onder Palestijns raketvuur. Tot op de dag van vandaag worden er nog geregeld raketten op dorpen en steden in Israel afgevuurd. Dan gaat het niet aan om, als er dan een keer wordt teruggeslagen, de Israeli's van disproportioneel optreden te beschuldigen.

---

AO Europese Raad/Midden-Oosten
3 september 2009
Van der Staaij

Vrije vis
De bekende schrijver Chaim Potok opent één van zijn boeken â The chosen â met een motto. In dit motto wordt het Joodse volk vergeleken met een voor zijn leven vechtende vis (een forel) aan een haak. Potok schrijft dan: âZijn verweer is alles wat de wereld waarneemt en het is begrijpelijk dat de wereld het verkeerd begrijpt. Voor een vrije vis is het moeilijk te begrijpen wat er gebeurt met een aan de haak geslagen vis.â

Voorzitter. Tijdens de voorbereiding voor dit AO realiseer je je opnieuw hoe belangrijk het is om zaken in hun juiste verband te bezien. Dat geldt natuurlijk voor ieder thema, maar in het bijzonder voor het gecompliceerde Midden-Oosten en de positie van het altijd bedreigde Israel daarin.
Dit geldt ook voor alle onderzoeken â en de daaruit voortvloeiende commotie â rond het Israëlische optreden in de Gazastrook. Wie zich daarin serieus wil verdiepen, zal zich allereerst moeten realiseren, dat Israel 8 à 9 jaar lang onder raketvuur heeft gelegen, zonder serieus terug te slaan. Over proportionaliteit gesproken!

Vervolgens is er uiteindelijk door Israel ingegrepen om hun burgerbevolking te beschermen tegen de terroristische Hamas. Er is een heuse oorlog gevoerd in de Gazastrook, met helaas alle slachtoffers van dien. In deze oorlogssituatie is het zeker niet uitgesloten, dat er fouten zijn gemaakt door het Israëlische leger en dat onschuldigen zijn getroffen. We zouden echter een volstrekt verkeerd beeld scheppen als hiermee het hele Israëlische optreden of het gehele leger wordt gecriminaliseerd. Alsof Israel de intentie zou hebben om bewust burgerslachtoffers te maken. Dat is absoluut niet hard te maken. De schuld voor vele burgerslachtoffers ligt allereerst bij Hamas die bewust militaire doelen en burgerdoelen vermengd. Het is in dit licht veelzeggend, dat Israel een nauwgezet onderzoek heeft uitgevoerd naar haar eigen optreden, terwijl Hamas daar uiteraard niet eens aan begint. De ware Hamas-aard komt overigens wel heel schrijnend aan het licht in hun reactie op de geplande Holocaustlessen.

Het stemt mijn fractie in ieder geval in zekere zin gerust, dat minister Koenders en minister Verhagen deze geschetste bredere context serieus voor ogen willen houden.

Preventie
Voorzitter. De verschrikkingen in de Gazastrook als gevolg van de gevoerde oorlog moeten aanleiding zijn om alles op alles te zetten om een nieuwe oorlog te voorkomen. In dat licht miste ik in de laatste brief van de bewindslieden aandacht voor enkele heel belangrijke punten.

Dan noem ik allereerst het blokkeren van de smokkelroutes naar de Gazastrook. Een cruciaal thema, omdat ten koste van alles moet worden voorkomen, dat Hamas zich herbewapent en de geschiedenis zich herhaalt. De brief zegt hierover helemaal niets. Ik heb begrepen, dat smokkel aan de orde van de dag is. Krijgt de bestrijding hiervan hoge prioriteit?

Vorige week sprak ik een aantal mensen uit Sderot. Toen werd mij duidelijk dat de verraderlijke raketaanvallen nog steeds niet tot het verleden behoren. Is het ons en de internationale gemeenschap duidelijk dat dit moet stoppen? Hoe wordt hierop gereageerd?

Als het gaat om het MOVP staat één ding voorop â hoe afgezaagd het ook klinkt â Israel en de Palestijnen moeten weer met elkaar om de tafel. Het is in die zin opmerkelijk, dat de premier van Israel zich met zoveel woorden positief heeft uitgelaten over de twee-statenoplossing. Begrijpelijkerwijs is dat voor hem een flinke stap. Welke beweging of toenadering signaleert de minister vervolgens vanuit de Arabische wereld?

Mijn fractie wil voortzetting van de gesprekken; in het besef overigens dat vrede van onderop moet komen: bottom up-benadering. Economische samenwerking, uitwisseling van studenten, etc. kunnen daarbij allereerst behulpzaam zijn.

Iran
In Iran gist het. Op dit moment is onduidelijk wat daarvan de resultaten zullen zijn. In ieder geval zou de internationale gemeenschap waar mogelijk de hervormingsgezinde vleugels moeten steunen, bijvoorbeeld via steun aan oppositionele radiostations en dergelijke.
De repressie van de eigen bevolking en de nucleaire ambities van Iran zouden alle reden moeten zijn voor een ferme en eensgezinde aanpak van het Iraanse regime. Als het huidige, krankzinnige regime een atoomwapen in handen krijgt, zijn de gevolgen niet te voorzien, niet in de laatste plaats voor Israel. Ook de brief van de minister spreekt over mogelijke consequenties voor de relaties van de internationale gemeenschap met Iran. Wat wordt dan precies bedoeld?

Als het gaat om de aanpak van Iran is eensgezindheid binnen de internationale gemeenschap cruciaal. Daaraan lijkt het echter nog steeds te ontbreken. Dat kwam onder meer aan het licht tijdens de bekrachtiging van het presidentschap van Ahmadinejad. Meerdere EU-landen waren aanwezig in Teheran tijdens de ceremoniële bijeenkomst. Nederland niet, waarvoor ik de minister graag prijs. Als bij zulk eenvoudige zaken al geen gezamenlijke lijn kan worden getrokken, wat is dan het perspectief voor een gezamenlijk optreden inzake het nucleaire dossier? Welke progressie wordt hier geboekt en hoe kan de druk worden opgevoerd?

Syrië
Evt. nog korte opmerking over Syrië: kleine positieve signalen. Syrië echter nog steeds sponsor van terroristen: Hamas en Hezbollah. SGP waardeert de voorzichtige, kritische benadering van de minister.

Dank u wel