Gemeente Breda

Gemeente Breda versobert voor een gezonde financiële toekomst

Als gevolg van de economische crisis gaat de Gemeente Breda in 2009 en 2010 ⬠15,2 miljoen besparen op de interne bedrijfsvoering. Dit is noodzakelijk voor een gezond financieel beleid voor de komende jaren, waarin Breda haar ambities kan waarmaken en de toekomstige kwaliteit van stad en samenleving waarborgt.

Belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat Bredanaars er niets van merken; de huidige kwaliteit van de dienstverlening blijft onveranderd, het bestaande beleid wordt verder uitgevoerd en er komen geen tariefsverhogingen. De crisis raakt immers zowel burgers als bedrijven in hun portemonnee. Het gaat dus vooral om interne maatregelen.

Economische crisis
De huidige crisis maakt op een hardhandige manier een einde aan de jaren lange ontwikkeling van economische en schijnbaar oneindige groei van de financiële markten. Het college heeft besloten om door te gaan met duurzaam investeringen in de kwaliteit van de stad en de samenleving. Dat is een noodzakelijke voorwaarde om Breda economisch sterk en sociaal solide te houden. Zo werkt Breda aan een gezonde economische ontwikkeling, een sterke arbeidsmarkt, lage werkloosheid, een duurzame infrastructuur, een goed voorzieningenniveau (onderwijs, sport cultuur) en een hoogwaardig blauw-groen âraamwerkâ in en rond onze stad. Kortom, Breda wil en zal een stad in balans zijn.

In allerlei beleidsvisies zijn de doelen voor de toekomstige ontwikkeling van Breda vastgelegd. Breda streeft ook nu, in tijden van economische crisis, deze doelen na. De visie op de ontwikkeling van de stad is en blijft echter gekoppeld aan de financiële mogelijkheden van de gemeente Breda. In de Kadernota 2010 heeft Breda dat ook opnieuw bevestigd. De economische crisis zet dit streven behoorlijk onder druk. Toch wil het Bredase College van burgemeester en wethouders hier aan vasthouden. Een gezond meerjarenperspectief is belangrijk voor de kansen die Breda ook aan toekomstige generaties wil bieden.

Aan het begin van de economische crisis heeft het Bredase college direct maatregelen getroffen; de monitor financiële crisis en de interventieteams. Ook heeft het college op dat moment opdracht gegeven om te inventariseren waar de gemeente zelf kan besparen op de bedrijfsuitvoering. Anders gezegd: hoe kunnen we de bestaande doelen op een zo efficiënt mogelijke manier realiseren? Dat kan een flinke winst opleveren, aangezien de bedrijfsuitvoering meer dan 20% van de totale uitgave van de gemeente beslaat.

Waarop besparen?
De kostenbesparing moet komen uit het terugdringen van overheadkosten en ziekteverzuim. De ambtenaren moeten efficiënter gaan werken. Vacatures worden selectiever ingevuld en de gemeente wil besparen op externe inhuur.

Het college kiest er nadrukkelijk voor om de dienstverlening aan burgers niet aan te tasten en geen tariefsverhoging door te voeren, omdat burgers en bedrijven al genoeg in hun financiële positie getroffen worden door de crisis.

Besparingen in cijfers
Om op lange termijn de Bredase ambities te kunnen realiseren zonder schulden te maken moet de Gemeente Breda in 2009 en 2010 ⬠15,2 miljoen besparen. Voor 2009 gaat het om totaal 7,1 miljoen euro, waarvan 3,8 miljoen euro structureel. In 2010 moet de gemeente 8,1 miljoen euro besparen, waarvan 4,2 miljoen euro structureel. Van de structurele besparingen is de helft toe te wijzen aan concernmaatregelen. De andere helft heeft betrekking op de gezamenlijke directies.

Planning
De besparing van 2009 en 2010 van ⬠15,2 miljoen euro is inmiddels concreet uitgewerkt en ingevuld.
Voor 2009 wordt de versobering via een begrotingswijziging bestuurlijk vastgesteld. Voor 2010 wordt die in de begroting verwerkt.

De commissie bestuur bespreekt op woensdag 16 september de begrotingswijziging voor 2009 en de gemeenteraad besluit hier op 24 september 2009 over.

Het college vindt de noodzakelijke versobering aanvaardbaar al realiseert het college zich wel dat het tot een stevige druk op de gemeentelijke organisatie zal leiden.

Breda, 3 september 2009