Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z15520

Vragen van het lid Sap (GroenLinks) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het voormalige Sankt Ludwig klooster te Vlodorp. (Ingezonden 2 september 2009)


1
Herinnert u zich de eerder gestelde schriftelijke vragen over het voormalige Sankt Ludwig klooster te Vlodorp? 1) Kunt u beschrijven wat op dit moment de bestuurlijke en fysieke stand van zaken is rondom het klooster? Wat is er precies na oktober 2008 gebeurd toen u de rijksmonumentenstatus van het klooster bevestigde?


2
Is het waar dat het klooster door de huidige eigenaar, de MERU-beweging, wordt verwaarloosd, waardoor de bouwkundige staat van het rijksmonument ernstig verslechtert? Zo ja, welke bestuurlijke wegen staan open om dit verval tegen te gaan en wordt daarvan door de afzonderlijke bestuursorganen ook gebruik gemaakt?


3
Bent u bekend met het feit dat de gemeente Roerdalen zich niet of nauwelijks bezig houdt met haar handhavende taak inzake allerlei, meestal illegale, activiteiten in en rond Rijksmonument Sankt Ludwig met als gevolg dat de verpaupering van dit cultuurhistorisch erfgoed steeds erger wordt? Wat bent u voornemens te gaan doen, eventueel samen met uw collega van Binnenlandse Zaken, om aan deze ernstige situatie een einde te maken?


4
Bestaan er op dit moment plannen voor de toekomst van dit klooster? Zo ja, wat behelzen deze plannen en op welke wijze zijn overheidsorganen daarbij betrokken?


1) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2006 -2007, nr. 771 en vergaderjaar 2001-2002, nrs. 387, 380, 206 en 205