Gemeente Dongen

Primeur

Publicatiedatum: 3-9-2009

Op woensdag 2 september 2009 heeft wethouder Ad Stoop samen met de nieuwe wijkraad Oud-Dongen officieel het eerste pannaveld in de gemeente Dongen geopend. Het veld ligt bij het parkeerterrein van zwembad De Vennen, ter hoogte van de zendmast.

,,We willen graag dat de jeugd van Dongen vertier heeft en in beweging is. Dit is het eerste pannaveld en hopelijk wordt er veel gebruik van gemaakt. Panna voetbal is een uitstekende manier om je techniek verbeteren'', aldus wethouder Ad Stoop. Meteen na de opening nam hij zelf het voortouw en etaleerde met enkele trucs met de bal zijn eigen technische vaardigheden.

De gemeente Dongen heeft het pannaveld in samenwerking met de wijkraad Oud-Dongen en de stichting Richting gerealiseerd. Het is het eerste project van de nieuwe wijkraad, die in april jl. van start is gegaan. De wijkraad presenteerde zich voor het eerst aan het grote publiek op zondag 30 augustus, tijdens de Duckersparade in Oud-Dongen.

Wat is panna voetbal?
Bij panna voetbal staat het scoren van een doelpunt niet voorop, maar mooie acties en respect afdwingen. Panna is een voetbalvorm, ontstaan uit de Surinaamse voetbalcultuur. De letterlijke vertaling voor het woord is 'poortje', wat in het voetbal staat voor het door de benen spelen van de tegenstander. Wanneer je een panna scoort bij je tegenstander, betekent dit direct knock-out.

Panna wordt een-tegen-een of twee-tegen-twee gespeeld gedurende maximaal vijf minuten. Als een speler in balbezit is, moet hij binnen vijftien seconden een doelpoging doen, anders gaat de bal naar de tegenstander. Hij kan een panna of een doelpunt scoren. Bij panna is de wedstrijd direct afgelopen. Wanneer er na vijf minuten geen panna gescoord is, telt het aantal gescoorde doelpunten.

Wil je je voetbaltechniek (dribbelen, passeren, gericht laag schieten) verbeteren? Kom dan ook naar het pannaveld en ga de strijd aan. Je bent van harte welkom! De spelregels staan vermeld op het hek.