Ministerie van Algemene Zaken

Brief aan Tweede Kamer over Prinsjesdagstukken

Kamerstuk | 03-09-2009

Het kabinet zal vrijdag 11 september uiterlijk om 16.00 uur de begrotingshoofdstukken en de Miljoenennota beschikbaar stellen aan de fracties van de Tweede en Eerste Kamer. Dat meldt de minister-president in een brief aan de Tweede Kamer.

Geachte voorzitter,

De afgelopen maanden hebben wij verschillende keren contact gehad over tijdstip en wijze van beschikbaar stellen van de Prinsjesdagstukken. Het kabinet heeft zich ingezet om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen, omdat alle beproefde varianten sinds 2001 niet bestand zijn gebleken tegen voortijdige openbaarmaking - met uitzondering van 2006 toen geen embargo werd gehanteerd.

Vorig jaar wilde één landelijk dagblad niet tekenen voor het embargo. Op basis van "vrije nieuwsgaring" publiceerde dit medium de zaterdag voor Prinsjesdag de volledige Miljoenennota en een bijlage gevuld met nieuws uit de begrotingshoofdstukken. Hoofdredacteuren van een groot aantal media (zowel audiovisueel als gedrukt) hebben op basis van deze ervaring aangegeven voortaan de embargoregeling niet meer te zullen ondertekenen. Dit maakt het voor het kabinet ondoenlijk stukken onder een klassiek embargo aan de media te verstrekken.

Eerder heb ik met u en de voorzitter van de Eerste Kamer twee varianten besproken. De eerste variant hield in dat het kabinet de beleids-voornemens vrijdag voor Prinsjesdag zou openbaar maken en presenteren. Het verstrekken van de stukken na het uitspreken van de Troonrede was de tweede optie. De minister van Financiën en ik hebben beide voorzitters gevraagd hierover na te denken en hun conclusie met ons te delen.

Op basis van de reacties heb ik moeten vaststellen dat hieruit geen eenduidige voorkeur bleek. Schriftelijk heb ik u daarop verzocht te onderzoeken of een gemeenschappelijke opvatting van de Staten Generaal toch niet haalbaar zou kunnen zijn. Op 9 juli jongstleden heeft u mij schriftelijk gemeld vanwege de recesperiode geen mogelijkheden te zien om aan dit verzoek te voldoen en het overigens ook niet tot uw taak te rekenen, omdat het staatsrechtelijk aan de regering is hierover te besluiten.

Het kabinet heeft zelf een afweging gemaakt, rekening houdend met de verschillende opvattingen van beide Kamers en relevante in het verleden opgedane ervaringen. Alles afwegend leidt dit tot het volgende besluit. Het kabinet zal, gelet op de technische mogelijkheden, vrijdagmiddag 11 september uiterlijk om 16.00 uur op fractienaam en onder geheimhouding de begrotingshoofdstukken en Miljoenennota ter beschikking stellen aan alle fracties van de Tweede en Eerste Kamer.

De grote fracties ontvangen vijf exemplaren, de kleinere fracties twee exemplaren en de eenmansfracties één exemplaar. Op zaterdag 12 september uiterlijk om 16.00 uur zullen de Macro Economische Verkenningen en het Belastingplan onder bovengenoemde condities worden nagezonden. Alle Kamerleden ontvangen een complete set op de middag van Prinsjesdag. Op dat moment (om 15.15 uur) ontvangen ook de media de stukken.

Het kabinet komt met dit besluit zo veel mogelijk tegemoet aan de wensen van beide Kamers.

DE MINISTER-PRESIDENT,

Minister van Algemene Zaken,

Mr.dr. J.P. Balkenende