Groen!

Bloeddonatie en homomannen: Het gedrag telt en niet de geaardheid

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid), Bruno De Lille (Brussels parlementslid) op 3 september 2009 in "Diversiteit", "Gezondheid"

Groen! is opgetogen met de campagne opgestart door het Rode Kruis om het aantal bloedgevers te verhogen. Inderdaad, zoals overal in Europa, heeft ook ons land nood aan voldoende bloedvoorraden. Maar Groen! betreurt dat alle homomannen bij voorbaat uitgesloten worden als bloedgever. Bruno De Lille, Brussels Staatssecretaris: âDeze maatregel is stigmatiserend. Het gedrag van individuen telt, niet of ze homo of hetero zijn.â

Deze ochtend verklaarde federaal minister van Volksgezondheid Onkelinx op een Franstalige radio dat de vragenlijst die bloedgevers moeten invullen in de eerste plaats bedoeld is om risicogedrag uit te sluiten en niet de homogemeenschap. De minister haalde als reden aan dat de het aantal seropositieve mensen stukken hoger ligt bij homoseksuele mannen in vergelijking tot de heteroseksuele bevolking en lesbiennes.

Groen! ontkent dit gegeven niet. Toch lijkt het ons niet correct dat de geaardheid van mensen volstaat om een hele gemeenschap uit te sluiten. Veel meer dan de geaardheid telt het risicogedrag. Dat risicogedrag doet zich evengoed voor bij de heteroseksuele gemeenschap. Er zijn homokoppels die al meerdere jaren samenzijn en allebei seronegatief. Deze koppels vormen geen enkel risico bij het geven van bloed.

Groen! vraagt minister Onkelinx om aan te dringen bij het Rode Kruis een nieuwe selectieprocedure in te voeren. Meyrem Almaci, Groen! fractieleidster: "Het is uiteraard belangrijk dat het Rode Kruis waakt over de `gezondheid' van het gedoneerde bloed. Maar homomannen zijn niet de enige risicogroep. Bovendien staat ook de techniek niet stil: nieuwe technologieën laten toe om geïnfecteerd bloed sneller en eenvoudiger dan vroeger op te zoeken. Is het vandaag de dag nog echt nodig álle homomannen verder uit te sluiten, ook als zij op dezelfde wijze als enige andere donor de aan elke donatie voorafgaande medische onderzoeken ondergaan, en telkens het formulier mbt risicogedrag invullen? Voor Groen! niet. Het gedrag telt, niet de geaardheid."

Contact: Bruno De Lille -
Deel Deel
Meyrem Almaci

Federaal Volksvertegenwoordiger

Bruno De Lille

Brussels Staatssecretaris voor Mobiliteit, Gelijke Kansen, Openbaar Ambt, Cultuur, Jeugd en Sport