Maurits van Rooijen nieuwe Rector Magnificus Nyenrode

03/09/2009 16:35

Nyenrode Business Universiteit

Breukelen, 3 september 2009 - Maurits van Rooijen FRSA (53) is de nieuwe Rector Magnificus van de Nyenrode Business Universiteit. Hij volgt in die positie Bert de Groot op, die met ingang van 1 september zijn ambt van rector neerlegt. Van Rooijen is economisch historicus en was sinds 1993 verbonden aan de University of Westminster in Londen. Daar was hij sinds 2003 als Executive Vice-President for International and Institutional Development onder meer verantwoordelijk voor de internationale uitbouw van de universiteit.

Van Rooijen promoveerde aan de Universiteit Utrecht op het thema groene urbanisatie. Hij vervulde functies aan onder meer Universiteit Leiden, de Erasmus Universiteit en de Victoria University in Melbourne. Van Rooijen is als visiting professor regelmatig te gast bij verscheidene instituten wereldwijd. Daarnaast bekleedt hij diverse internationale bestuursfuncties. Zo is hij President van de World Association for Co-operative Education (Boston MA, Verenigde Staten), een organsiatie die zich inzet voor work integrated learning; President van de Compostela Group of Universities (Santiago de Compostela, Spanje), een samenwerkingsverband van universiteiten dat samenwerking en dialoog in het hoger onderwijs stimuleert; en Vice President van het European Access Network (Londen), dat ondervertegenwoordigde groepen wil stimuleren deel te nemen aan het hoger onderwijs. Van Rooijen was in 2008 betrokken bij de oprichting van de Euro-Mediterranean University in Slovenië, een initiatief van het Europees Parlement.

Onder verantwoordelijkheid van Van Rooijen is de University of Westminster uitgegroeid tot een van de universiteiten in het Verenigd Koninkrijk met het meest internationale hooglerarencorps en de meest internationale studentenpopulatie. Van Rooijen is vanuit Westminster ook nauw betrokken geweest bij het opzetten van universiteiten in Afrika en in Centraal-Azië. Voor haar internationale prestaties is de universiteit tweemaal aaneensluitend onderscheiden met de Queen's Award for Enterprise.

Henjo Hielkema MBA, President van Nyenrode: "In Maurits van Rooijen hebben we een Rector Magnificus gevonden met een meer dan stevige internationale onderwijservaring en een geweldig internationaal netwerk. Daarnaast heeft hij, onder meer bij de University of Westminster, aangetoond over een sterke ondernemingsgeest te beschikken. En juist die mentaliteit past als geen andere bij Nyenrode."

Over Nyenrode

De Nyenrode Business Universiteit is opgericht door het bedrijfsleven en behoort tot de oudste en meest vooraanstaande business schools en business-universiteiten van Europa. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op leidende functies in een internationale omgeving. Daarbij wordt grote waarde gehecht aan maatschappelijk bewustzijn en duurzaam ondernemerschap. De universiteit biedt masteropleidingen op het gebied van bedrijfskunde, en opleidingen op verschillende niveaus op het gebied van accountancy en controlling. Nyenrode ontwikkelt daarnaast executive-programma's voor het ambitieuze MKB en beursgenoteerde ondernemingen. Het Nyenrode Research & Innovation Institute (NRI) coördineert het wetenschappelijk onderzoek van de universiteit, waarbij de toepasbaarheid van dit onderzoek nauwlettend in het oog wordt gehouden.


- EINDE BERICHT -





http://www.nyenrode.nl