Rechtbank Leeuwarden


Huisvuilcontract met Afvalsturing opgezegd Smallingerland schadeplichtig

De gemeente Smallingerland moet de schade vergoeden, die Afvalsturing Friesland lijdt als gevolg van de opzegging van de samenwerking door Smallingerland. Dat heeft de rechtbank Leeuwarden beslist in een zaak die was aangespannen door Afvalsturing, ook wel bekend onder de naam Omrin.

De Friese gemeenten leveren al circa 25 jaar hun huishoudelijk afval aan Afvalsturing (tot 1995: het Openbaar Lichaam Afvalsturing Friesland, kortweg OLAF), die het vervolgens verwerkt en/of stort. Met het oog hierop zijn in het verleden met instemming van de Friese gemeenten diverse investeringen door Afvalsturing gedaan (bijvoorbeeld in een scheidings- en bewerkingsinstallatie), waarmee tientallen miljoenen euro's waren gemoeid. Deze investeringen moeten worden "terugverdiend" door de aanlevering van huishoudelijk afval door de Friese gemeenten.

Smallingerland heeft op 19 oktober 2006 haar contract voor de inzameling van huishoudelijk afval met Afvalsturing formeel opgezegd en is met ingang van 1 augustus 2007 overgestapt naar een afvalverwerker in Alkmaar. Afvalsturing lijdt hierdoor naar eigen zeggen aanzienlijke schade omdat in de afvalbranche met langjarige contracten wordt gewerkt en het niet eenvoudig zal zijn om op korte termijn een partij te vinden, die het aandeel van Smallingerland in de aanlevering van huishoudelijk afval kan overnemen. De investeringen worden daardoor minder snel terugverdiend. Bovendien is OLAF in de jaren tachtig opgericht in het kader van solidariteit tussen de Friese gemeenten. Onder deze omstandigheden mocht het contract volgens Afvalsturing niet worden opgezegd. In ieder geval had opgezegd moeten worden op basis van een goede reden en met inachtneming van een lange opzegtermijn (minstens vijf jaar).

De rechtbank heeft de meeste argumenten van Afvalsturing verworpen. Zij is het op een punt echter wel eens met Afvalsturing: de schade van Afvalsturing wordt onvoldoende gecompenseerd door de lengte van de gehanteerde opzegtermijn (ruim negen maanden). Smallingerland moet daarom de schade vergoeden, die Afvalsturing in de 2,5 jaar na de beëindiging van het contract heeft geleden als gevolg van de opzegging. De omvang van de schade zal in een aparte procedure worden vastgesteld.

LJ Nummer


BJ6874

Bron: Rechtbank Leeuwarden
Datum actualiteit: 3 september 2009