Academisch ziekenhuis Maastricht

De Weijerhorst schenkt 6,3 miljoen Publicatiedatum: 03-09-2009 Bron: Persbericht Auteur: Stafdienst communcatie Datum: 03-09-2009

Stichting De Weijerhorst schenkt in totaal 6,3 miljoen euro aan het Maastricht Universitair Medisch Centrum+. Daarvan wordt 3,3 miljoen euro besteed aan de ontwikkeling van een COPD Center of Excellence, een nieuw kenniscentrum op het gebied van chronische longaandoeningen. Een bedrag van 3 miljoen gaat naar een onderzoek naar de relatie tussen (type 2-)diabetes en andere chronische ziekten, de zogeheten Maastricht Studie.

Het COPD Center of Excellence gaat studie doen naar chronische longaandoeningen, en dan met name chronisch-obstructieve longaandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem. Het opzetten van een databank is daarbij een belangrijke doelstelling. Het centrum biedt hoogwaardige werkgelegenheid aan elf mensen en moet zich na drie jaar zelf kunnen bedruipen. Het kenniscentrum wordt ingebed in de managementstructuur van het Expertisecentrum voor Chronisch Orgaanfalen CIRO en wordt opgezet op de locatie in Horn (Hornerheide) waar het CIRO is gevestigd.

Een bedrag van 3 miljoen euro gaat naar de Maastricht Studie, een grootschalig onderzoek onder mensen mét en zonder een bepaalde vorm van diabetes (type-2-diabetes). De onderzoekers willen vooral meer aan de weet komen over de relatie tussen diabetes en het ontstaan van andere chronische ziektes, zoals hartproblemen, depressieve klachten, dementie, osteoporose en chronische longziekten. Deze studie moet een kennisinfrastructuur gaan leveren die van groot belang is voor tal van vakgroepen binnen het Maastricht UMC+. De studie is uitermate relevant gezien de vergrijzing in Limburg, en gezien de verwachting dat het aantal mensen met chronische ziekten aanzienlijk zal toenemen..

De aktes van schenking zijn hedenmorgen, donderdag 3 september, in het Maastricht UMC+ ondertekend door voorzitter dr. J.V.H. Pennings van Stichting De Weijerhorst en voorzitter drs. G.J.H.C.M. Peeters van de raad van bestuur van het Maastricht UMC+.

Stichting De Weijerhorst Stichting De Weijerhorst heeft statutair twee doelstellingen: 1. het in stand houden en bevorderen van renderende industriële en handelsactiviteiten - in het bijzonder in Limburg - met inbegrip van aan die activiteiten verbonden werkgelegenheid via haar 100% dochteronderneming Particon B.V. 2. het ondersteunen en bevorderen van activiteiten op het terrein van medisch-wetenschappelijk onderzoek. De activiteiten van Stichting De Weijerhorst zijn eind 2007 gestart. De Stichting is gevestigd te Maastricht.

Maastricht Universitair Medisch Centrum+ Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+. Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderwijs en opleiding en onderzoek. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Er is een foto voor publicatie beschikbaar van de ondertekening van de aktes van schenking. Deze foto in PDF formaat kan hier worden gedownload

Voor eventuele vragen over dit persbericht kunt u zich wenden tot André Leblanc, stafdienst Communicatie van het Maastricht UMC+ via 043-3877113 of 06-53706387.