Partij van de Arbeid

Einde aan stilzwijgende verlenging

Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer steunt het PvdA-wetsvoorstel dat een einde maakt aan de stilzwijgende verlenging van abonnementen. Het gaat om abonnementen en lidmaatschappen van sportscholen, boekenclubs, internet- en telefoniebedrijven en autopechdiensten.

Het wetsvoorstel maakt een einde aan een gewoonte die miljoenen consumenten als bijzonder hinderlijk ervaren: ongewild blijven betalen voor een abonnement of lidmaatschap omdat zij vergeten zijn bijtijds op te zeggen. De gemiddelde consument heeft minstens twintig lopende contracten en het is bijna ondoenlijk om een volledig overzicht bij te houden van aangegane verplichtingen. Dat is zeker het geval als bedrijven een opzegtermijn van drie maanden hanteren, waarna het abonnement weer met een jaar verlengd wordt.

`Bedrijven vangen consumenten als een bij in een lege fles met honing. Hij weet de ingang te vinden, maar komt er nooit meer uit', zo bracht PvdA-kamerlid en initiatiefnemer Martijn van Dam de ergernis donderdag onder woorden.

De stilzwijgende verlenging wordt vervangen door abonnementen en lidmaatschappen met onbepaalde termijn, maar met een opzegtermijn van maximaal een maand. Verder wordt het mogelijk dat wanneer je per e-mail of telefoon een contract aangaat je dat ook per e-mail of telefoon kan opzeggen.

Voor kranten en tijdschriften is een uitzondering gemaakt. Die mogen een opzegtermijn van drie maanden hanteren. Van Dam noemt het belang van kranten voor de Nederlandse democratie en samenleving als een van de redenen daarvoor. Bovendien houdt de dalende oplage van kranten en tijdschriften al jaren aan.

Het is de bedoeling dat de wet met ingang van het nieuwe jaar in werking treedt. De ingrijpende verandering heeft als bijkomend voordeel dat mensen eerder bereid zullen zijn om een nieuw abonnement aan te gaan als ze weten dat ze het makkelijker stop kunnen zetten.