Vereniging Milieudefensie



Luchtkwaliteit niet gebaat bij verlengen A4

Amsterdam, 3 september 2009 - De ministers van Verkeer (Eurlings) en Milieu (Cramer) hebben besloten de A4 door te trekken van Delft naar Schiedam. Ook komt er een tweede hoogfrequente spoorlijn tussen Den Haag en Rotterdam. Milieudefensie is erg tevreden met het besluit over de spoorlijn. "Dit is tenminste een doordacht besluit waar we in de toekomst ook nog iets aan hebben", constateert woordvoerder Meta Meijer.

Minder tevreden is Milieudefensie met het doortrekken van de A4 van Delft naar Schiedam. "Dit zal misschien korte tijd de filedruk verminderen. Maar alle verkeersdeskundigen zeggen, dat meer asfalt ook meer verkeer aantrekt. Dat betekent weer meer uitstoot. Nederland moet in 2012 aan de Europese normen voor luchtkwaliteit voldoen. De regio Rijnmond is nu al ongeveer het vieste stukje van Europa. Door extra asfalt aan te leggen halen we die norm nooit."

Minister Eurlings en bijvoorbeeld werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn van mening dat het milieu met dit besluit gebaat is, omdat files voor meer uitstoot zorgen. "Ze zijn blij met een dode mus", vindt Meijer. "Echte milieumaatregelen ontmoedigen autogebruik en stimuleren milieuvriendelijke mobiliteit. Zoals aantrekkelijk openbaar vervoer, meer thuiswerken, dichter bij huis werken. Met het verlengen van de A4 wordt de treinreiziger toch weer naar de auto gelokt en loopt het verkeer opnieuw vast."