Gemeente Breda

AOWâers in Breda krijgen alsnog kwijtschelding

Ministerie van Financien repareert ongewenst effect van koopkrachttoeslag AOW

AOWâers in Breda, die door de koopkrachttoeslag van het rijk boven de norm voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen uitkwamen, krijgen alsnog kwijtschelding van de Gemeente Breda. Anders zou deze groep mensen ineens honderden euroâs aan gemeentelijke belastingen moeten betalen.

Breda heeft in juni de problematiek aangekaart bij het ministerie van Financiën dat nu de norm voor deze groep AOWâers verhoogt zodat ze weer in aanmerking komen voor kwijtschelding.

Â

Begin dit jaar heeft het Rijk een koopkrachttoeslag verstrekt aan AOWâers van netto ⬠21,59 per maand. Deze maatregel had echter een ongewenst neveneffect. Het bleek dat een bepaalde groep AOWâers daardoor boven de bijstandsnorm uitkwam. Aldus verviel voor hen automatisch de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en kregen ze een gemeentelijke aanslag op de deurmat. Naar aanleiding van klachten van burgers en vragen van de PvdA-fractie heeft het college van B&W deze problematiek in juni 2009 in een brief bij de minister van Financiën aangekaart. Breda is uiteraard niet de enige gemeente die hiermee werd geconfronteerd. Ook ondermeer de VNG heeft dit probleem onder de aandacht gebracht van de minister.

Â

In een brief van 1 september jongstleden laat de staatssecretaris van Financiën aan Breda weten dat hij dit knelpunt gaat wegnemen en dat de norm voor deze specifieke groep AOWâers verhoogd wordt met precies het bedrag van ⬠21,59.

De afdeling Belastingen van de Gemeente Breda kan daardoor de ongeveer 120 aangehouden aanvragen kwijtschelding van AOWâers gaan afhandelen en de in 2009 reeds behandelde aanvragen om kwijtschelding van deze groep opnieuw beoordelen en, indien nodig, alsnog kwijtschelding verschaffen.

Wethouder van Financiën Henk Snier is verheugd door deze reactie van het ministerie: âHet kan natuurlijk niet zo zijn dat mensen door een op zich sympathieke maatregel van het Rijk om de koopkracht te verbeteren, er ineens honderden euroâs op achteruit gaan omdat ze net boven de norm voor kwijtschelding uitkomen. Toen we daar achter kwamen hebben we onmiddellijk actie ondernomen richting het ministerie dat adequaat heeft gereageerd. Ik ben blij dat we deze mensen nu gerust kunnen stellen. We zullen snel zorgen dat de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor deze groep alsnog wordt afgehandeldâ.

Â

Breda, 3 september 2009

Te downloaden:

* Kwijtschelding AOWers brief Min Financiën.pdf