Vereniging Nederlandse Gemeenten

Aantal ex-asielzoekers in noodopvang is fors gedaald

03.09.2009

De VNG heeft laten onderzoeken hoe het staat met het aantal ex-asielzoekers in de noodopvang. Hierover zijn afspraken gemaakt in het Bestuursakkoord van mei 2007. Uit het onderzoek blijkt dat de noodopvang sterk is teruggebracht sinds het afsluiten van het bestuursakkoord.

De noodopvang is in de periode december 2007 tot mei 2009 met 64% afgenomen: van ruim 2100 naar ongeveer 750 mensen.

Zorgen
Gemeenten maken zich wel zorgen over de ex-asielzoekers die nog een procedure hebben lopen en die van rijkswege geen opvang krijgen. Ook maken gemeenten zich zorgen over groepen ex-asielzoekers die niet makkelijk kunnen terugkeren naar hun land van herkomst.

Burgemeester Bandell en staatssecretaris Albayrak tijdens de persconferentie

Verdere aanpak
Het onderzoek is vandaag gepresenteerd tijdens een gezamenlijke persconferentie van de VNG en het ministerie van Justitie. Staatssecretaris Albayrak zei tijdens de persconferentie dat ze dit najaar met plannen komt voor de opvang van kwetsbare groepen uitgeprocedeerde asielzoekers, zoals alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

De staatssecretaris verwacht bovendien een verbetering van het terugkeerproces zodra de nieuwe asielprocedure is ingevoerd.

VNG en Justitie hebben afspraken gemaakt over de stappen die nog nodig zijn om de noodopvang te beëindigen. In november spreken zij opnieuw over dit onderwerp.

Meer informatie

* VNG-persbericht (3 september 2009)

* Eindrapport: Omvang gemeentelijke noodopvang aan uitgeprocedeerde asielzoekers (Regioplan, augustus 2009)