Universiteit Maastricht

Trefwoorden: neurocognitie, schizofrenie, bipolaire stoornis
Promotie Mw.drs. Nienke E.J.G. Jabben
in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof. dr. J. van Os; co-promotor: Dr. L. Krabbendam, VUA Titel: "Exploring Neurocognition across the Psychosis Continuum".
Donderdag 3 september 2009, 14.00 uur

In dit proefschrift wordt de rol van neurocognitie als indicator van de genetische kwetsbaarheid en voorspeller van functioneren bij schizofrenie en de bipolaire stoornis (manisch depressiviteit) onderzocht. De bevindingen worden besproken in de context van een veronderstelde overlap tussen deze twee ziektebeelden. Het onderzoek laat zien dat cognitieve stoornissen bij zowel schizofrenie als de bipolaire stoornis voorkomen. Bij schizofrenie zijn ze over het algemeen ernstiger, meer geassocieerd met een genetische aanleg voor de ziekte, en hebben ze een sterkere invloed op het dagelijks functioneren dan bij de bipolaire stoornis. Jabbens bevindingen ondersteunen een benadering van psychiatrische stoornissen waarbij meer gekeken wordt naar de mate waarin iemand last heeft van symptomen, dan puur naar diagnostische categorieën.

Annelotte Huiskes en Caroline Roulaux
Press Officers
Marketing and Communication Department
pers@maastrichtuniversity.nl www.maastrichtuniversity.nl

Bonnefantenstraat 2, 6211 KL Maastricht
P.O. Box 616, 6200 MD Maastricht, The Netherlands
T 043 3885230 F 043-3885225

Note: the email addresses have changed!

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6. Klik hier voor een routebeschrijving.