Raad van State


donderdag 3 september 2009
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Sint-Oedenrode van het bestemmingsplan 'Boskant'. Het plan heeft betrekking op de gehele bebouwde kom van Boskant. Het plan actualiseert tien oudere bestemmingsplannen die voor het gebied golden. Een inwoner van de gemeente komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat niet duidelijk is of naast zijn kantoor ook een woning is toegestaan op zijn perceel aan de Meidoornstraat in Sint-Oedenrode. (zaaknummer 200901602/1)
10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Maasdriel heeft verleend voor een koetserij aan de Paterstraat in Kerkdriel. Om koetsen te halen en te brengen rijden er vrachtwagens van en naar de koetserij. De koetserij mag daarbij gebruik maken van het pad van de buurman vanwege het zogenoemde 'recht op overpad' dat de koetserij heeft. De buurman heeft last van het vrachtverkeer over zijn pad. Daarom is hij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200903072/4)

10.45 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, waarbij de bewoners van drie tourcaravans op de woonwagenlocatie aan de Escamplaan te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast ten aanzien van hun caravans. Volgens het gemeentebestuur hadden de bewoners bouwvergunningen moeten hebben voor het plaatsen van de caravans. De bewoners bestrijden dit en zijn in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State het bestuursdwangbesluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200906367/2)

11.15 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft verleend voor het eendaagse dansfestival Mystery Land op het voormalige Floriadeterrein in Haarlemmermeer. Het festival wordt gehouden op de volgende delen van het terrein: het gebied De Groene Weelde, een bestaand parkeerterrein, een deel van het Haarlemmermeerse Bos, een parkeerterrein in dat bos en een parkeerterrein langs de IJweg. De vrijstelling is in 2007 verleend voor vijf jaar. Het festival keert jaarlijks terug. De stichting Vrienden van het Floriadegebied, de vereniging Dorp Vijfhuizen en een aantal inwoners van Vijfhuizen zijn het niet eens met de vrijstelling. Volgens hen had het gemeentebestuur de vrijstelling niet mogen verlenen voordat het onderzoek naar de effecten voor het milieu in de omgeving was afgerond. Ook vrezen zij voor geluidsoverlast, luchtverontreiniging en schade voor de natuur en beschermde dieren in het gebied. Verder vinden zij het voormalige Floriadeterrein niet geschikt is voor het houden van een dansfestival, omdat het terrein een bijzondere status heeft. De rechtbank in Haarlem heeft in november 2008 hun eerdere beroepen ongegrond verklaard. Tegen die uitspraken komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200900049/1, 200900050/1 en 200900051/1)

11.30 uur

Zitting over de sluiting door de burgemeester van Cranendonck van café 't Wapen V.O.F. aan de Nieuwstraat in Budel. De burgemeester heeft het café in 2007 voor een periode van 13 weken gesloten, omdat de politie daar verdovende middelen had aangetroffen. Het café is het niet met de sluiting eens. Volgens hem zou het gaan om een incident en is de dader al gepakt. Verder zou een van de vennoten niets meer te maken hebben met het café en had zij daarom niet mogen worden aangeschreven. De rechtbank in 's-Hertogenbosch verklaarde in februari van dit jaar een eerder beroep van het café tegen de sluiting ongegrond. Tegen die uitspraak komt het café in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200901124/1)