Gemeente Dantumadeel


DVD `Troch mei talen' in première

In het gemeentehuis van Dantumadiel was afgelopen woensdag 2 september de première van de DVD `Troch mei talen'. De promotiefilm is gemaakt in Feanwâlden en gaat over een taalproject voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Consultatiebureau, kinderopvang, peuterspeelzaal, beide basisscholen en de bibliotheek hebben met elkaar afgesproken hoe zij omgaan met de Friese, Nederlandse en Engelse taal. Het eerste exemplaar van deze DVD werd overhandigd aan gedeputeerde Jannewietske de Vries en wethouder Siepie Hylkema.

De samenwerkende instanties maken gebruik van de taalrijke omgeving door in de voorschoolse voorzieningen de nadruk te leggen op de moedertaal, het Fries. Wanneer kinderen deze taal goed leren, leren ze er later eenvoudig een andere taal bij. Door de samenwerking in Feanwâlden zijn consultatiebureau, kinderopvang en peuterspeelzalen een goed voorportaal voor de drietalige basisscholen. Zo komt het Nederlands en het Engels erbij op de basisscholen. Kinderen ervaren ook dat al deze talen gelijkwaardig zijn. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van goede taalmethodes zoals de Sânglesrige en Studio F.

In Dantumadiel wordt al jaren flink ingezet op taalstimulering. Volgens wethouder Hylkema is het taalproject in Feanwâlden bijzonder. "Al deze partijen werken heel nauw samen en de drie talen worden nu op dezelfde manier aangeboden. Hierdoor ontstaat een doorgaande leerlijn van 0 tot 12 jaar in drie talen."

De DVD wordt ingezet om ook in andere gemeenten gebruik te gaan maken van de taalrijke omgeving in Friesland. De provincie stimuleert het project, omdat zij graag wil dat meer scholen tot drietalige basisscholen gevormd worden.