Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Gemeente Oldenzaal start met inzet taalcoaches

gepubliceerd op : 3-9-2009

De gemeente Oldenzaal wil de komende drie jaar 60 taalcoaches inzetten. Een taalcoach is een vrijwilliger die met een inburgeraar de Nederlandse taal oefent. Taalcoaches worden ingezet om het effect van het inburgeringstraject te vergroten.

De taalcoach wordt gekoppeld aan een inburgeraar en onderneemt samen met hem of haar activiteiten. Dat kan variëren van het doen van boodschappen tot samen sporten.

De 'Taalcoach'-opzet heeft zich in andere gemeenten al bewezen. Voor Oldenzaal is het een geheel nieuw fenomeen. Het project wordt gecoördineerd vanuit de Vrijwilligerscentrale in Oldenzaal. De centrale, onderdeel van Impuls, verzorgt vanaf 1 oktober de intakegesprekken met de coaches en organiseert de ondersteunende activiteiten. De taalcoaches wordt een voorbereidende cursus aangeboden en zij worden deskundig begeleid door de medewerkers van de Vrijwilligerscentrale.

Taalcoach worden
Om taalcoach te kunnen worden is het (uiteraard) noodzakelijk om de Nederlandse taal goed te beheersen en bekend te zijn met de diverse instellingen in Oldenzaal. Verder kan iedereen die ouder dan 18 jaar is en het leuk vindt om mensen te helpen met de Nederlandse taal, zich aanmelden bij de Vrijwilligerscentrale Oldenzaal (info: www.vcoldenzaal.nl). De taalcoach zal in overleg met de inburgeraar ongeveer 3 uur per week besteden aan alle activiteiten voor de duur van een half jaar.

Wethouder enthousiast over project
Wethouder Willem Termijtelen is erg enthousiast over het project: "Het meervoudige doel van het taalcoach project spreekt me bijzonder aan. De inburgeraar wordt in deze vorm op diverse vlakken geholpen bij het inburgeren. Uiteraard staat de taal centraal, maar via dit traject kunnen inburgeraars op een praktische manier kennismaken met de verschillende voorzieningen in Oldenzaal. Daarnaast worden door deze opzet bruggen geslagen tussen mensen met verschillende achtergronden, waardoor de sociale samenhang binnen de samenleving verbetert. Voor een dergelijk project zetten we ons als gemeente graag in."

Meer informatie over het project is te vinden op de website van de Vrijwilligerscentrale Oldenzaal (www.vcoldenzaal.nl). Contactpersoon bij de Vrijwilligerscentrale is Paul Wermers, telefoon (0541) 57 14 23. Contactpersoon bij Impuls is Fenny Tolhuis, telefoon (0541) 57 14 14.