Provincie Antwerpen


3 september 2009

Richt een jeugdbeweging op tegen bendevorming

De provincie Antwerpen steunt 66 projecten in het Zuiden


----------

vzw Sasel uit Schilde heeft een missie in Latijns-Amerika: ze richtten een jeugdbeweging op voor straatkinderen. Sinds twee jaar wordt de streek van El Zaite geterroriseerd door de Mara 13, een jeugdbende geleid vanuit de Verenigde Staten. vzw Sasel stampte daarom een jeugdbeweging uit de grond die een positief alternatief kan bieden. De vzw Sasel is een van de 66 organisaties die van de provincie Antwerpen financiële steun krijgt voor hun solidariteit met het Zuiden.

Steeds meer inwoners en vzw's uit de provincie Antwerpen zijn net zoals vzw Sasel in het Zuiden actief om er samen met de lokale bevolking te werken aan betere leefomstandigheden. Deze noord-zuidsolidariteit leidde ertoe dat in 2009 meer ngo's en vzw's een subsidieaanvraag indienden bij het provinciebestuur dan de voorbije jaren. Uiteindelijk weerhield de Antwerpse deputatie 66 projecten die samen 300.000 euro aan subsidies ontvangen.

"Jaarlijks gaat 0,7 % van onze provinciale begroting naar Noord-Zuidbeleid," zegt gedeputeerde Inga Verhaert, "Een deel van dat budget gaat naar educatie en sensibilisering van de noord-zuidproblematiek in eigen land. Denk hierbij maar aan het scholenproject Kleur Bekennen of het multiculturele festival Mano Mundo. Een ander deel gaat effectief naar projecten in het Zuiden."

De provincie Antwerpen steunt het Zuiden op verschillende manieren

Het provinciebestuur concentreert een deel van haar middelen voor ondersteuning van drie regio's, namelijk Guatemala, Senegal en de Filippijnen. De lokale partners worden rechtstreeks ondersteund in hun programma's voor een integrale en duurzame ontwikkeling van de streek.

Daarnaast maakt het bestuur ook budgettair ruimte voor de vele ngo's, vriendengroepen rond coöperanten en vzw's die zeer goed werk leveren in het Zuiden. De gesubsidieerde projecten zijn zeer divers: het kan gaan om voedselzekerheid, onderwijs, milieuzorg, mensenrechten, huisvesting, capaciteitsopbouw, enz. "Deze, meestal kleine, initiatieven verdienen zeker onze steun" motiveert mevrouw Verhaert, "ze illustreren de solidariteit van onze inwoners met het Zuiden."

Dankzij PITO Stabroek waterputten in Senegal

Een ander project van vzw Jongeren voor Jongeren is ontstaan in de schoot van het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) in Stabroek. De vzw steunt scholen in Passy en Sokone in Senegal door een waterput te graven, groentetuinen aan te leggen en fruitbomen te planten. Het oudercomité onderhoudt met de opbrengst de gebouwen en koopt didactisch en medisch materiaal voor de school.


Provincie Antwerpen