Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuwe NSPOH-module over regie voor gemeenteambtenaren in de openbare gezondheidszorg

Amsterdam, 3 september 2009 - Onlangs volgden ambtenaren Volksgezondheid uit twee regio's de tweedaagse module Regie in de openbare gezondheidszorg, die de NSPOH en SGBO samen met steun van de VNG organiseerden. Gemeenten vinden het namelijk vaak lastig om de regie in de openbare gezondheidszorg te voeren. Over het resultaat waren de ambtenaren na afloop tevreden. De meeste deelnemers gaven aan dat zij het geleerde goed in de praktijk konden gebruiken. Vooral de (hernieuwde) ontmoeting met de gemeenteambtenaren van andere gemeenten in hun regio vonden zij een extra opbrengst. In najaar 2009 biedt de NSPOH de module hoogstwaarschijnlijk ook aan voor ambtenaren Volksgezondheid in andere regio's. Informatie is op te vragen via Manon Penris, m.penris@nspoh.nl of telefoon 020-4097000.

Regie in de openbare gezondheidszorg
De samenwerking met verschillende professionele organisaties en de versnipperde expertise maakt sturen op resultaat, samenhang en samenwerking een hele uitdaging. Vooral omdat de betrokken organisaties en professionals werken vanuit hun eigen perspectief en belangen. Het werk van beleidsmedewerkers Volksgezondheid is complex en veeleisend en daarbij wordt de mogelijkheid van onderlinge samenwerking in de regio nog weinig benut.

Praktijkgericht
Met een overzicht van de belangrijke wet- en regelgeving, financiering en ontwikkelingen in de openbare gezondheidszorg startte de eerste dag. De dilemma's, waarover de deelnemers discussieerden, waren uitgangspunt voor het vervolg van het programma.

Aan de hand van eigen casus maakten de deelnemers kennis met verschillende mogelijke (regie)rollen en leerden zij hoe ze hun rol kunnen versterken. De tweede dag stond in het teken van een analyse van het professioneel, ambtelijk en politiek krachtenveld waarin de gemeenteambtenaar opereert. Met eigen praktijksituaties verkenden zij dit krachtenveld en leerden ze hoe ze de kennis over de actoren kunnen benutten en hoe zij andere actoren kunnen betrekken bij het behalen van doelen.

Einde persbericht