Ingezonden persbericht


Persbericht

Donderdag 3 september 2009

D66 Rotterdam: Prangende vragen over Hoek van Holland

Dat er in Hoek van Holland een heleboel mis is gegaan staat als een paal boven water. Voor D66 zijn er ook na de verklaring van de burgemeester een aantal belangrijke vragen over de oorzaken van dit afschuwelijke incident. Tijdens het spoeddebat vandaag stond fractievoorzitter Salima Belhaj onder andere stil bij het C2000 communicatiesysteem, de rol van gecombineerd gebruik van alcohol en harddrugs, particuliere bewaking en de motie van Leefbaar Nederland.

C2000

D66 wacht de uitkomst van het onderzoek naar het falen van het C2000 communicatiesysteem af, maar eist wel dat in de tussentijd de Rotterdamse politie gebruik kan maken van een functionerend communicatiesysteem. "Het is heel zorgelijk dat er nu geen garanties worden gegeven dat er een adequaat systeem is als C2000 net als in Hoek van Holland niet werkt", aldus Belhaj, "zeker als je bedenkt dat het mobiele telefoonnetwerk ook plat lag." D66 overweegt via de Tweede Kamer een oplossing te vinden.

Harddrugs en alcohol

Tot frustratie van D66 heeft het college de mond vol over het sluiten van coffeeshops en het uitbannen van softdrugs. Dat er tegelijkertijd aanwijzingen zijn dat er een enorm cocaïneprobleem bestaat wordt niet erkend. Belhaj: "In Hoek van Holland stonden de relschoppers bol van de coke en alcohol. Om dit soort rellen in de toekomst te voorkomen, is het cruciaal dat het onderzoeksteam ook stilstaat bij ontwikkelingen waarbij de combinatie van alcohol en drugs leidt tot extreem gewelddadig gedrag."

Particuliere beveiliging

Ook afwezig in het debat is de rol van de particuliere beveiliging in het uit de hand lopen van Sunset Grooves. D66 vroeg daarom aan de burgemeester om duidelijk te maken welk beveiligingsbedrijf was ingehuurd en tot de bodem uit te zoeken welke rol de beveiligers hebben gespeeld in de escalatie van het feest.

De verwerpelijke motie van Leefbaar Rotterdam

Leefbaar Rotterdam liet via een motie, waarin de politie werd opgeroepen om zo vroeg mogelijk en zo veel mogelijk geweld te gebruiken, haar ware aard zien. "Als het aan Leefbaar ligt rukt de ME bij ieder akkefietje met groot materieel uit", aldus Belhaj, "bovendien is de veronderstelling dat deëscalerend beleid niet werkt feitelijk onjuist." D66 stemt daarom tegen de motie.

D66 wacht het onderzoek van het COT af en zal dan pas bepalen wat er moet gebeuren. Nu vooruit lopen op de zaken zou volgens D66 ontzettend onverstandig zijn.

D66 fractie