Gemeente Drechterland

3-9-2009
Sanering gestart

Geen asbest aangetroffen in omgeving sloopterrein Oosterblokker

Na het stopzetten van de sloopwerkzaamheden aan de Noorderdracht 2 in Oosterblokker heeft de gemeente woensdag 2 september opdracht gegeven om een asbestonderzoek uit te voeren. De eerste resultaten zijn bekend.
Het onderzoek naar de aard en omvang van het asbest op en eventueel rond de slooplocatie wordt door een onafhankelijk bedrijf, Search BV, uitgevoerd.

Eerste resultaat
Donderdagochtend 3 september werd het eerste onderzoeksresultaat bekend. Er is op een woning recht tegenover de slooplocatie, in de windrichting van de afgelopen periode, geen asbest aangetroffen. Dit betekent dat het vrijgekomen asbest alleen tot het sloopterrein beperkt is gebleven. Er is dus geen gezondheidsrisico geweest voor de omwonenden.

Het uitgebreide onderzoek van het sloopterrein zelf, met name van de nog staande gebouwen, is nog niet geheel afgerond. De verwachting is dat de resultaten hiervan begin volgende week bekend zijn.

Sanering gestart
Ondertussen is donderdagmiddag gestart met de sanering van het al gesloopte gedeelte van het terrein. De asbesthoudende materialen worden hier handmatig verwijderd en afgevoerd door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf. Ook de verdere sloop van de nog staande gebouwen zal onder streng voorwaarden gebeuren door een hiertoe gecertificeerd bedrijf. Hiermee starten het bedrijf zodra de resultaten van het onderzoek bekend zijn.