Ingezonden persbericht


UITGELICHT SEPTEMBER 2009

Women against Mafia

Donderdag 3 september 2009
Aanvang: 20.00 uur
Voertaal: Engels
Toegang: ¤ 7,50
Reserveren

Het programma Women against Mafia brengt drie moedige en gepassioneerde vrouwen samen die ieder op een unieke wijze een bijdrage hebben geleverd aan de strijd tegen de georganiseerde misdaad, zowel in het verarmde Sicilië als in het rijke West-Europa. In Europa en in de hele wereld vertrouwt de georganiseerde misdaad op stilzwijgen en passiviteit om hun controle en macht te behouden over onze politieke en economische instituten; alleen door het creëren van bewustzijn en door het naar buiten brengen van de harde waarheid over hun betrokkenheid bij iedere laag in de samenleving, hebben we de mogelijkheid hun onrechtvaardige en meedogenloze rijk te verstoren en uiteindelijk te laten omvallen.

De Duitse journaliste en schrijfster Petra Reski (Maffia, Rita Atria een Siciliaanse rebel) verhaalt in haar boeken over haar zoektocht naar bewijsmateriaal tegen de maffia die zich aanpast aan de 'eerbare samenleving' en maakt verrassende onthullingen van een fenomeen dat niet meer alleen exclusief Italiaans is.

Letizia Battaglia heeft voor het linkse dagblad L'Ora ontelbare misdaad locaties gefotografeerd in de jaren tachtig toen Palermo één van de bloedigste periodes in de geschiedenis doormaakte. Haar foto's speelden een centrale rol in de anti-maffia campagne en sommige werden gebruikt als bewijs van corruptie tegen Giulio Andreotti, die zeven keer premier en de machtigste politicus van Italië was.

Laura Garavini richtte samen met Italiaanse restauranthouders in Duitsland de beweging "Mafia? Nein danke!" op na de maffia moorden in Duisburg in augustus 2007. Dankzij deze beweging meldden 44 Italiaanse restauranthouders afpersingspogingen in de vorm van beschermingsgeld, waarmee ze de Duitse politie hielpen de afpersers te arresteren. Dit was de grootste opstand tegen de maffia buiten Italië.

Dit programma wordt georganiseerd door Alter/Native en galerie Metis_NL i.s.m. Felix Meritis.




Ingezonden persbericht