Ingezonden persbericht


PERSAANKONDIGING

Den Haag, 1 september 2009

Symposium 'Solidariteit in crisistijd'

Donderdag 3 september
14.00 tot 16.00 uur
Museum voor Communicatie, Den Haag

In zijn recent verschenen encycliek Caritas in Veritate wijst Paus Benedictus XVI op de noodzaak om handel en politiek te bedrijven vanuit medemenselijkheid. Wat is de politieke en maatschappelijke betekenis van de encycliek en wat is het effect van de encycliek op een beleid dat rechtvaardigheid voor allen als ideaal heeft? Deze vragen staan centraal tijdens het symposium 'Solidariteit in crisistijd' op donderdag 3 september in het Museum voor Communicatie in Den Haag.

Het symposium wordt georganiseerd door Cordaid, Justitia et Pax en Mensen met een Missie met medewerking van het secretariaat van het R.K-Kerkgenootschap naar aanleiding van het verschijnen van de encycliek.

De paus ziet de wereldwijde financiële crisis als een krachtige waarschuwing over de destructieve krachten van ongecontroleerde economische groei. De wereld heeft behoefte aan een ingrijpende culturele vernieuwing en de herontdekking van fundamentele waarden, de pijlers voor een betere toekomst. "De crisis verplicht ons onze weg opnieuw te ontwerpen, onszelf nieuwe regels te stellen en nieuwe vormen van inzet te vinden, aan te sturen op positieve ervaringen en negatieve te verwerpen. Zo wordt de crisis aanleiding tot inzicht en een nieuw ontwerp." De wereld heeft behoefte aan een ingrijpende culturele vernieuwing en de herontdekking van fundamentele waarden, de pijlers voor een betere toekomst, aldus de paus.

Programma
Tijdens het symposium spreekt bisschop Gerard de Korte over 'Caritas in Veritate' als moreel kompas voor solidariteit in crisistijd. Agnes van Ardenne, oud-minister voor Ontwikkelingsamenwerking en momenteel permanent vertegenwoordiger bij de FAO in Rome gaat in op de politieke en maatschappelijke dimensies. Over tien dagen is het Prinsjesdag: welke zijn de implicaties van de encycliek? Dagvoorzitter is Marga Miltenburg.



Ingezonden persbericht