Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 3 september 2009

Uitspraak rechter gerespecteerd
Aandelen EPZ vooralsnog uit overeenkomst Essent-RWE

De aandelen van Essent in EPZ (Borssele) komen vooralsnog volledig in handen van de bv. Publiek Belang Electriciteitsproductiebedrijf. (PBE) Dat zijn de aandeelhouders van Essent, RWE en Essent overeengekomen. PBE blijft in handen van de overheden die aandeelhouder zijn van Essent. Door deze stap wordt de overdracht van Essent (minus EPZ) aan RWE mogelijk. Die is per 1 oktober 2009 voorzien.

Onderdeel van de overeenkomst Essent-RWE was de overdracht van het economisch eigendom van de aandelen EPZ aan RWE. Medeaandeelhouder Delta verzette zich daartegen onder verwijzing naar de statuten van EPZ. Delta heeft een bodemprocedure ingezet en een kort geding gevoerd. De rechter heeft in zijn uitspraak gesteld dat de aandelen EPZ in publieke handen moeten blijven, totdat er in de bodemprocedure een definitieve uitspraak gedaan is. Door bovengenoemde aanpassing van het contract wordt aan de eis van de rechter voldaan. Ten gevolge hiervan blijft PBE hangende de uitkomst van de juridische procedure voorlopig in handen van de overheden die aandeelhouders zijn van Essent. RWE zal een deel van de overeengekomen prijs niet uitbetalen (¤950 miljoen). Wel ontvangen de aandeelhouders zolang deze tijdelijke situatie voortduurt, dividend uit de aandelen PBE. Als de overdracht van de aandelen van EPZ aan RWE te zijner tijd alsnog plaatsvindt, zal dit deel van de koopprijs door RWE aan de huidige aandeelhouders van Essent worden betaald.

De aanpassing van het contract is mogelijk door afspraken in het contract die het Essent en RWE mogelijk te maken wijzigingen aan te brengen. Onder de voorwaarden dat de wijzigingen niet materieel negatief zijn voor de aandeelhouders. Volgens de Aandeelhouderscommissie is dat het geval. Gedeputeerde Staten, die dat standpunt onderschrijven, hebben Provinciale Staten geïnformeerd.




Provincie Overijssel