Gemeente Achtkarspelen


GEMEENTE ACHTKARSPELEN

OPENBARE BESLUITENLIJST VERGADERING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DD. 2 september 2009 Punt Omschrijving Beslissing nr.

1. Adviesnota BVAB inz. invoeren reclamebelasting. Het college van B. & W. stemt in met het verzoek van de ondernemersvereniging H&I Surhuisterveen
om bij te dragen in de kosten van de promotionele
activiteiten ten gunste van het centrum van
Surhuisterveen. Als dekking wordt een
reclamebelasting ingevoerd voor het centrum van
Surhuisterveen, onder voorwaarde dat een
meerderheid van de ondernemers in het gebied
instemt met de reclamebelasting. Het
gemeentebestuur hecht er aan om na drie jaar een
evaluatie uit te voeren naar de effectiviteit van de regeling.

2. Adviesnota ROR inz. Convenant VNG Bedrijventer- College van B. & W. neemt kennis van het reinen 2010-2020. convenant bedrijventerreinen en stemt hier mee in. Het college legt het convenant ter vaststelling voor aan de gemeenteraad.

3. Adviesnota ROR inz. voortzetting en financiering Het college stemt in met een meerjarige waterambassadeurs in Noord Nederland. voortzetting (2010 en 2011) van de waterambassadeur ter ondersteuning van de
Friese gemeenten bij de uitvoering van de verbrede wateragenda en de samenwerking in de
waterketen.

4. Advies ROR inz. voorwaarden bij uitstel levering Het college besluit bij verkoop van woning- woningbouwkavel. bouwkavels aan kopers de mogelijkheid te bieden om de termijn waarbinnen de leveringsakte
gepasseerd dient te worden te verlengen (tegen
rentebetaling).

5. Adviesnota RPB inz. vaststelling projectbesluit 12 Het college van B. & W. besluit om het project- levensloopgeschikte huurwoningen aan de Acht oan de besluit ongewijzigd vast te stellen voor het bouwen Diken 10 t/m 32 in het plangebied "Buitenpost - van een 12-tal huurwoningen aan de Acht oan de Lutkepost". Diken 10 tot en met 32 in het plangebied "Buitenpost Lutkepost".

6. Adviesnota RPB inz. Hoofdstuk Inspraak en overleg en Het college besluit in te stemmen met het ontwerpplan Partiële herziening Harkema-dorp Hoofdstuk Inspraak en overleg en zal het Fûgelkamp 14a. (ongewijzigde) ontwerpplan Partiële herziening bestemmingsplan Harkema-dorp Fûgelkamp 14a
ter visie te leggen voor zienswijzen. Tevens zal de raad worden geïnformeerd over de voortgang van
de procedure.

Telefonische informatie over de bovengenoemde besluiten is verkrijgbaar bij de hieronder vermelde leden van het college van burgemeester en wethouders via telefoonnummer 0511-548267/548145).

Telefonische informatie wordt gegeven door: over besluit puntnummer:

Burgemeester T.J. van der Zwan

Wethouder W. van der Wal 2, 4 en 6

Wethouder J. Stellinga 1 en 5

Wethouder P. van der Veen 3

C:\Documents and Settings\j.middel\Local Settings\Temporary Internet Files\OLKB\09-09-02 opb.doc

---- --
PERSBERICHT

2009/jm_076
Buitenpost, 3 september 2009

Reclamebelasting voor promotie centrum Surhuisterveen

De gemeente Achtkarspelen en ondernemersvereniging Handel & Industrie (H&I) Surhuisterveen stellen de ondernemers in het centrum van Surhuisterveen voor om reclamebelasting in te voeren. De opbrengsten uit de reclamebelasting stort de gemeente in een ondernemersfonds waarmee promotionele activiteiten voor het centrum van Surhuisterveen gefinancierd kunnen worden. Aan de invoering van de reclamebelasting stelt het college van b. en w. de voorwaarde dat er voldoende draagvlak is onder de ondernemers voor de maatregel.

Ondernemersvereniging H&I uit Surhuisterveen zet zich in om het winkelcentrum van het dorp te promoten. Alle ondernemers uit Surhuisterveen profiteren hiervan, terwijl de risico's en kosten worden gedragen door de 60% van de ondernemers die lid zijn van H&I. Met het voorstel voor de reclamebelasting willen H&I en de gemeente Achtkarspelen een einde maken aan deze ongelijkheid, omdat alle ondernemers dan bijdragen aan promotionele activiteiten, zoals de Sinterklaasintocht en de kersverlichting. Bovendien verwacht H&I dat door de reclamebelasting de betrokkenheid toeneemt van alle ondernemers bij de promotie van het centrum.

Op verzoek van H&I en de gemeenteraad heeft de gemeente Achtkarspelen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een ondernemersfonds. Hieruit is reclamebelasting als beste optie gekomen. Reclamebelasting kan ingezet worden in een specifiek gebied en er zijn geen (wettelijke) beperkingen aan de doeleinden waaraan het geld uitgegeven mag worden.

B. en w. stellen voor om reclamebelasting te heffen op elke zichtbare aankondiging van ondernemers in het centrum van Surhuisterveen. Per onderneming wordt een vast tarief van E 450 voorgesteld. Borden van niet-commerciële aard, bijvoorbeeld van kerken, zijn uitgesloten van de belasting. De gemeente Achtkarspelen verwacht een jaarlijkse netto opbrengst van E 40.000. Als de reclamebelasting wordt ingevoerd, willen burgemeester en wethouders na drie jaar de effecten evalueren.