Ingezonden persbericht


Persbericht D66 Amsterdam
2 september 2009

Ga barrières tegen, geef kunst de ruimte

D66 Amsterdam wil dat het eenvoudiger wordt kunst in de openbare ruimte te realiseren. D66-raadslid Petra Hoogerwerf heeft daartoe een voorstel ingediend. De hoofdstedelijke sociaal-liberalen willen barrières wegnemen die nu in de weg staan van mooie ambities, en vindt dat de gemeente 'klantgerichter' moet opereren.

Gemeente moet 'klantgericht' zijn
Een klantgerichte gemeente is er voor haar inwoners, en niet andersom. Amsterdam moet een ondersteunende rol bieden aan eigen initiatief. D66 stelt daarom voor dat er een 'sokkelproject' komt. Op verschillende sokkels in de stad kan semipermanente kunst worden tentoongesteld. 'Deze sokkels zijn publieke vrijplaatsen waar kunstenaars en particulieren kunst ten toon kunnen stellen. Dat vergroot de levendigheid van het straatbeeld', aldus Hoogerwerf.

De gemeente moet zich ook dienstbaar opstellen als mensen een herdenkingsteken willen oprichten. 'Helaas zijn verkeersongevallen nog altijd aan de orde van de dag', zegt Hoogerwerf. 'De gemeente moet goede maatregelen nemen om de verkeersveiligheid te vergroten en daar vaart achter zetten. Als de nabestaanden een herdenkingssteen willen plaatsen, dan moet de gemeente speciale stoeptegels ter beschikking te stellen die geplaatst kunnen worden dicht bij de plaats van het ongeval. Dit verloopt nu vaak traag.'

D66 doet ook een aantal voorstellen over poëzie in het straatbeeld, de verlichting van kunstwerken en het betrekken van onderwijs bij de collectie oorlogsmonumenten. Hoogerwerf besluit: 'Het voorstel bevat een groot aantal voorstellen over de hele linie van kunst in de openbare ruimte. Dit vergroot de kwaliteit en leefbaarheid van de openbare ruimte.

Goed onderhoud is noodzakelijk
Veel kunstwerken hebben nu vaak geen bordje waarop informatie staat over het jaartal van plaatsing, de maker of wat het uitbeeld. D66 wil dat er een stadsdeeloverschrijdend registratiesysteem komt met toelichtingen bij de verschillende kunstwerken. Het registratiesysteem moet online kunnen worden ingezien op de website www.amsterdamartmap.nl waar mensen met een kaart kunnen zien welk kunstwerk waar staat, en bijvoorbeeld looproutes kunnen vinden. Ook moet het systeem ervoor zorgen dat kunst die verplaatst wordt tijdens wegwerkzaamheden of onderhoud aan de openbare ruimte niet 'kwijt raakt'.

Gemeentelijk beleidskader
D66 ziet veel van haar voorstellen terug in de voorstellen die wethouder Gehrels (PvdA) doet in het Beleidskader voor Buitenkunst 2009-2015. Ook het college vindt inmiddels dat de buitencollectie beter geregistreerd en verzorgd moet worden. Petra Hoogerwerf: "Ik denk dat onze voorstellen voor een Amsterdam Art-Map goed passen binnen de kaders die het college schetst." D66 heeft ook kritiek. De gemeente wil een speciale Commissie Buitenkunst instellen die zelf manifestaties op het gebied van beeldende kunst gaat organiseren. Volgens de sociaal-liberalen kan dit eenvoudiger als de gemeente eindelijk eens gaat snoeien in de regelgeving die vaak per stadsdeel verschillend is. "Als we de vergunningplicht voor kleine manifestaties nou eens aanpakken", zegt Hoogerwerf, "dan is er al veel meer ruimte voor fris eigen initiatief. Daar is dan verder geen overheidsgeld voor nodig."

---



Ingezonden persbericht