Gemeente Barendrecht

Gemeente werkt hard aan bezuinigingsplan van vier miljoen

BARENDRECHT (donderdag 3 september 2009) - Vanwege de kredietcrisis ontvangt de gemeente jaarlijks vier miljoen minder vanuit het Rijk (Algemene Uitkering uit het Gemeentefonds). Binnen de gemeentelijke organisatie wordt hard gewerkt aan een plan om deze tekorten op te lossen. Basis voor de bezuinigingen is en blijft de Externe Strategische Visie 2025, die samen met bewoners, bedrijven en instellingen tot stand is gekomen.

Manier om tot bezuinigingen te komen

Allereerst zijn alle uitgaven van de gemeente bekeken. Wie krijgt geld van de gemeente en waarom? Is het een verplichting vanuit wetgeving, of is het eigen beleid van de gemeente? Wat zijn de lopende projecten? Kunnen we daar bezuinigen door dingen anders, later of helemaal niet te doen? Kunnen we intern besparen, en zo ja, hoe dan? Letterlijk alle mogelijkheden zijn tegen het licht gehouden.

Gevolgen voor inwoners

Zodra het college in september een besluit genomen heeft, wordt duidelijk waar de vier miljoen per jaar vandaan moet komen. Gezien de korte periode waarin oplossingen voor dit grote tekort moesten worden gevonden, en de omvang van het bedrag is er voor gekozen mogelijk betrokken externe partijen niet vooraf te raadplegen over de te nemen besluiten.

Verdere traject

In september neemt het college een besluit over de bezuinigingen en de begroting voor 2010. Daarna wordt dit besluit als een voorstel aan de gemeenteraad aangeboden. Deze moet er uiteindelijk over beslissen. Dan wordt tevens de begroting 2010 vastgesteld. De commissievergaderingen zijn op 27 en 28 oktober, en de begrotingsraad vindt plaats op 9 november. De avonden starten om 20.00 uur en vinden plaats in de raadszaal van het gemeentehuis. Na 9 november gaat de gemeente in persoonlijke gesprekken om tafel met bedrijven en instellingen die te maken krijgen met de bezuinigingen, om te bezien hoe dit verder vorm gaat krijgen.