Prijzen stijgen weinig

Amsterdam, 03 september 2009

Consumenten zien de prijzen minder hard stijgen. Het Centaal Bureau voor de Statistiek meet over augustus een prijsstijging van 0,3%. Voor de koopkracht is een lage inflatie goed nieuws, maar niet voor lang.

Consumenten hoeven zich steeds minder zorgen om de prijsstijgingen te maken. Per saldo zien de respondenten op de ING Vraag van Vandaag de prijzen minder stijgen dan in de peilingen van de afgelopen maanden. Bijna de helft (48%) van de 53.700 respondenten zag de prijzen zwak tot matig stijgen in de afgelopen twaalf maanden. Een op de zes (16%) vindt de prijzen sterk gestegen. Volgens een kwart (25%) bleef het leven gemiddeld even duur, terwijl 9% goedkoper uit is dan twaalf maanden terug.

Weinig 'echte' prijsstijgingen

In augustus lag het prijsniveau gemiddeld 0,3% hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Niet veel zaken dreven het prijsniveau op. Wel is het effect van de autobrandstoffen opvallend. Hoewel de prijs voor een liter benzine of diesel nog steeds ruim onder die van een jaar geleden ligt, beïnvloedt het prijsverloop van de brandstoffen de inflatie toch opwaarts. Dat komt door wat economen 'basiseffecten' noemen. Het prijsverschil tussen een liter autobrandstof nu en een jaar geleden wordt elke maand kleiner. Dat zien we terug in de inflatie zonder dat er per se ten opzichte van vorige maand veel gebeurt. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de inflatie dit jaar het laagste punt heeft bereikt en in de rest van het jaar licht zal oplopen. De inflatie zal voor heel 2009 uitkomen op 1,1%.

Goed nieuws voor de koopkracht?

Licht stijgende prijzen betekent goed nieuws voor de koopkracht, ten minste op de korte termijn. Dit jaar zal voor velen de gemiddelde prijsstijging ruim onder hun loonstijging uitkomen. Op de wat langere termijn is het een ander verhaal. Dat de prijsstijgingen zo laag uitpakken heeft alles te maken met de ongunstige economische omstandigheden, op dit moment. Daardoor kunnen bijvoorbeeld winkeliers hun prijzen nu niet of nauwelijks verhogen. De lonen zullen echter op termijn ook maar mondjesmaat stijgen. Dat is een belangrijke reden dat volgend jaar de koopkracht achterblijft. Het ING Economisch Bureau verwacht dat halverwege 2010 de prijsstijgingen de loonstijgingen zelfs zullen overtreffen. Rond 15 september, Prinsjesdag, kunnen we dan ook discussies verwachten over de loonontwikkeling in 2010.

© 2009 ING Economisch Bureau