Gemeente Apeldoorn

03-09-2009

Symbolische actie in Stedendriehoek
Nieuw paar schoenen voor voortijdige schoolverlaters

Jongeren uit de Stedendriehoek die nog leerplichtig zijn en die zich nog niet hebben aangemeld voor een vervolgopleiding, krijgen op 9 en 10 september bezoek van leerplichtambtenaren. Dit gebeurt in het kader van de landelijke actieweek ter voorkoming van voortijdig schoolverlaten. De jongeren krijgen symbolisch een nieuw paar schoenen, zodat ze steviger in hun schoenen staan voor hun nieuwe toekomst op school.

In de Stedendriehoek stappen dit jaar ruim 3.381 leerlingen van 19 Vmbo-scholen over naar een vervolgopleiding. De leerplichtambtenaren van de diverse gemeenten volgen deze leerlingen totdat zeker is dat zij een opleiding volgen, die hen opleidt voor een startkwalificatie. Jongeren moeten tot hun 18e jaar onderwijs volgen en daarbij minimaal een mbo-diploma op niveau 2, 3 en 4 of een havo of vwo-diploma behalen. Te veel jongeren verlaten hun school zonder startkwalificatie. Een startkwalificatie is belangrijk voor de toekomst van jongeren. Het biedt hen betere kansen op de arbeidsmarkt.

In de Stedendriehoek maken de leerplichtambtenaren gebruik van een computersysteem, waardoor mogelijke schoolverlaters vroegtijdig gesignaleerd kunnen worden. Samen met vertegenwoordigers van de onderwijsinstellingen gaan de leerplichtambtenaren op woensdag 9 en donderdag 10 september op bezoek bij leerplichtige leerlingen. Op woensdag doen ze dat eerst met de Jongerenbus. Op donderdag 10 september worden de jongeren van huis opgehaald met een disco-limo voor een loopbaan oriëntatie gesprek. Met een loopbaandeskundige van het Aventus Service Centrum hebben zij een gesprek over de mogelijkheden van een voor hen passende opleiding. Als voorbereiding op dit gesprek krijgen de jongeren een nieuw paar schoenen aangemeten bij een lokale schoenenwinkel, zodat ze steviger in hun schoenen staan voor hun nieuwe toekomst.

Twintig procent minder
Het kabinet wil de schooluitval in 2012 verlagen naar 35.000 per jaar en heeft daartoe afspraken gemaakt met gemeenten en scholen in heel Nederland. De doelstelling voor komende schooljaar is om twintig procent minder schooluitvallers te realiseren dan het schooljaar 2005/2006. De landelijke actieweek 'Maak het zelf, schrijf je in!' onderstreept het belang van de startkwalificatie en een geslaagde overstap van het vmbo naar het mbo. Jongeren moeten zich realiseren dat zij hun toekomst zélf in de hand hebben. De actieweek is een initiatief van Ingrado, brancheorganisatie voor leerplicht, en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wethouders in gesprek met jongeren
De onderwijswethouders van de diverse gemeenten in de Stedendriehoek gaan in gesprek met jongeren tijdens de landelijke actieweek. Zo brengt onder andere de wethouder van de gemeente Deventer een bezoek aan de studenten van ROC Aventus. Digitaal verzuimloket
Om gemeenten en scholen te ondersteunen in de aanval op schooluitval, is per 1 augustus 2009 het digitaal verzuimloket verplicht. Spijbelen is vaak een voorbode voor latere schooluitval. Scholen melden verzuim bij één centraal loket, dat vervolgens de juiste gemeente informeert. Dat scheelt scholen veel werk en levert snelle en betrouwbare gegevens zodat spijbelaars sneller in beeld zijn en geholpen kunnen worden.

Project OpZicht
Een goede beroepskeuze en daarmee een goede opleidingskeuze helpt bij het voorkomen van schooluitval. De derdejaars leerlingen van de Vmbo-TL en GL in de Stedendriehoek nemen jaarlijks deel aan het project OpZicht. In de periode december tot april zijn zij actief bezig met de oriëntatie op diverse beroepsmogelijkheden. In april lopen de leerlingen vervolgens mee met een ouderejaars Mbo-student van één van de vier Mbo-scholen in de regio. In het schooljaar 2008-2009 hebben ruim 1400 Vmbo-leerlingen meegedaan aan dit project.

De actieweek wordt afgesloten op vrijdagmiddag 11 september in het ROC Aventus in Apeldoorn. Tijdens een informatiebijeenkomst 'Voortijdig Schoolverlaten: Get the picture!' voor decanen, leertrajectbegeleiders en mentoren lanceert onderwijswethouder Hans Wegman samen met Heimen van Andel, voorzitter van het college van bestuur van ROC Aventus, de nieuwe website www.voortijdigschoolverlaten.nl.

Einde persbericht

Noot voor de redactie /