Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 3 september 2009

Definitief ontwerp Witte de With
Het dagelijks bestuur legt het definitieve ontwerp voor Witte de Withstraat en -plein voor aan de stadsdeelraad. In de Witte de Withstraat komen vrijliggende fietspaden en de tramhaltes worden toegankelijker gemaakt. In de ondergrondse parkeergarage van 'De Wending' (het gebouw dat aan het Witte de Withplein komt) komen 95 openbare parkeerplaatsen, waardoor 95 parkeerplaatsen in de straat kunnen worden opgeheven. Dat geeft ruimte om ondergrondse afvalcontainers, fietsnietjes en bomen in de parkeerstrook te plaatsen. Resultaat: 240 extra fietsparkeerplekken en een stoep zonder obstakels. Op het nieuwe plein komt een grote boom en een kunstwerk. De Van Kinsbergenstraat wordt een voetgangersgebied waar wel gefietst mag worden. In de Lodewijk Boisotstraat komt de toegang naar de ondergrondse parkeergarage van 'De Wending'. Het afgelopen jaar hebben bewoners tijdens ontwerpateliers kunnen vertellen wat zij op het nieuwe plein, dat ter hoogte van de Van Kinsbergenstraat komt, zouden willen. Ook kwamen zij met ideeën voor de te vernieuwen Witte de Withstraat en de omgeving van het nieuwe plein. Met deze ideeën is de ontwerper aan de slag gegaan. Inspraak op het plan was van 10 juni tot en met 5 augustus. De herinrichting van het gebied is een onderdeel van het Stedelijk Vernieuwingsplan Chassébuurt. Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Bevordering fietsgebruik

Stichting AKROS Welzijn krijgt van het stadsdeel de opdracht een project uit te voeren waarin fietsgebruik onder allochtonen gestimuleerd wordt. Het aantal bestaande fietslessen wordt uitgebreid, ook mannen krijgen nu de mogelijkheid om fietsles te volgen. Verder start AKROS met het activeringsprogramma 'taal en fiets' (een dagdeel taalles en een dagdeel fietsles per week). Ook worden twintig mannen en vrouwen opgeleid tot fietscoach; er is in Amsterdam een tekort aan gekwalificeerde fietsdocenten.

Het project is gestart naar aanleiding van een motie van de stadsdeelraad in juni 2008 waarin het Dagelijks Bestuur gevraagd wordt fietsgebruik onder allochtonen te stimuleren.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Eén fietsparkeerplek per woning in De Baarsjes

De Baarsjes gaat meer fietsenrekken plaatsen en het aantal fietsenstallingen uitbreiden. Er staan nu te veel fietsen buiten de rekken geparkeerd.

Om een oplossing te zoeken voor het fietsparkeerprobleem is een notitie gemaakt met beleidsvoorstellen voor de komende vijf jaar. In de notitie wordt uitgegaan van één fiets per huishouden, wat betekent dat er bijna 6000 nieuwe parkeerplekken moeten komen. Dit wil het stadsdeel bereiken door bij herprofilering van straten meer fietsenrekken te plaatsen, bij grote winkels zoals de Albert Heijn (meer) fietsbandklemmen te plaatsen, en te stimuleren dat bewoners vragen om plaatsing van rekken in hun straat.

Samen met woningcorporaties gaat het stadsdeel op zoek naar nieuwe ruimtes voor fietsenstallingen. Ook wordt bij het haalbaarheidsonderzoek naar parkeergarages gekeken naar de mogelijkheden om daarin ook fietsen te parkeren.

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Handhaven op zondag: weinig effect

Naar aanleiding van een proef dit voorjaar ziet het dagelijks bestuur af van het inzetten van handhavers in de openbare ruimte op zondag.

Op verzoek van de stadsdeelraad hebben handhavers openbare ruimte van februari tot en met mei zondagsdiensten gedraaid. Uit een evaluatie blijkt het werken op zondag niet effectief (de straten zijn op maandag niet schoner) en niet efficiënt (omdat de reinigingsdienst op zondag niet werkt kan verkeerd geplaatst grofvuil niet meteen weggehaald worden).

Portefeuillehouder: Coos Hoebe

Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510

Evaluatie openbaar aanbesteden welzijnsproducten

Het openbaar aanbesteden van welzijnsproducten heeft op de manier waarop het nu gebeurt geen toegevoegde waarde. Dit blijkt uit een evaluatie die in opdracht van het stadsdeel is uitgevoerd. De onderzoekers constateren dat de doelen die met openbare aanbesteding zijn beoogd niet expliciet zijn benoemd, en dat de kaders onvoldoende helder en eenduidig zijn.

Het dagelijks bestuur wil de aanbevelingen uit het onderzoek meenemen in de opzet van het aanbestedingsbeleid van het nieuwe stadsdeel West.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex

Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466

Centen voor talenten

Ken jij of ben jij een (jong) talent en op zoek naar geld voor je kunstproject? Word lid van deze Hyve en blijf op de hoogte van Centen voor Talenten!

Kijk voor meer info op de website. Centen voor Talenten is een initiatief van Gemeente Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Op woensdag 16 september is er een informatieavond voor Amsterdam West, waar je ook je plan kort kunt voorleggen.

Woensdag 16 september,19.00 uur, Studio West, Osdorpplein 6

Agenda

Shades of Norway
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=16532&popup=always)

Galerie de Stoker, 20 augustus tot 16 september

Droompjes
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=16427&popup=always)

Expositieruimte MLB, 1 september tot 27 september

Baarsjes Borrel Lustrum
(www.baarsjes.amsterdam.nl/­kunst_vrije_tijd/­agenda_0?EvtIdt=16549&popup=always)

Café Knibbel Knabbel Knuisje, 4 september

Persberichten

Amsterdam, 2 september 2009

ONDERZOEK BEWONERSPANEL VEILIGHEID

Goede buur belangrijker dan politie

Sinds deze zomer ondervraagt De Baarsjes regelmatig haar bewoners over de veiligheid in de buurt. De belangrijkste conclusie in de eerste ronde bleek dat goede buren de grootste bijdrage leveren aan een veilig gevoel.

Via het digitale bewonerspanel reageerden meer dan 267 Baarsjesbewoners op vragen over veiligheid. De meeste bewoners voelen zich veilig in de Baarsjes, gemiddeld rapportcijfer een ruime 7. De afgelopen jaren ging de veiligheid een stukje vooruit, aldus de ondervraagden. De grootste bijdrage aan gevoelens van onveiligheid worden geleverd door jongeren. Het beste wapen daartegen is volgens de bewoners de straatcoach. Dit was voor de meesten echter nog niet voldoende reden eens een babbeltje te maken met de straatcoaches.

Stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex: "Voor een veilige buurt hebben we de bewoners hard nodig. Daarom informeren we regelmatig naar hun wensen en zorgen. Als er iets voorvalt willen we dat mensen dat melden bij de politie of bij het stadsdeel. Maar het blijkt dus ook heel belangrijk dat mensen goed contact hebben met de buurtbewoners. We hopen dat het contact met de overheid vooruit gaat. Politie, straatcoaches en stadsdeel: we kunnen allemaal ons werk beter doen met een beetje hulp van de bewoners."

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 - 171 444 71, r.sjoerdsma@baarsjes.amsterdam.nl

Amsterdam, 2 september 2009

Mixen in Mokum: 'oude' en 'nieuwe' Amsterdammers samen op stap in De Baarsjes

Mixen in Mokum is een project waarbij oude en nieuwe Amsterdammers elkaar, het stadsdeel De Baarsjes en de stad beter leren kennen door samen op stap te gaan.

Mixen in Mokum is een initiatief van het Mozeshuis, centrum voor volwasseneneducatie en samenlevingsopbouw. Dit project vindt plaats van eind september 2009 tot maart 2010 in De Baarsjes. Op dinsdag 29 september is er een informatiemiddag in de Tagrijn van 14.00 tot 15.00 uur. Een week later op 6 oktober start een gezellige Mixbijeenkomst in de Tagrijn van 13.00 tot 17.00 uur. De deelnemers leren dan hun maatje kennen en er worden koppels of groepjes gevormd. Men gaat gedurende 3 a 6 maanden gemiddeld één maal per week met elkaar op stap; in de eigen buurt, in het stadsdeel en naar andere interessante plekken in de stad.

Aan het einde van de periode op 30 maart 2010 is er een feestelijke slotbijeenkomst in de Tagrijn. Elke deelnemer krijgt dan een certificaat "ontdekkingsreiziger in multicultureel Amsterdam" uitgereikt, zo mogelijk, door de wethouder. Vervolgens zullen we gezellig bijpraten en ervaring uitwisselen". Stadsdeel De Baarsjes is het 5e stadsdeel waar Mixen in Mokum van start gaat.

Deelnemers gezocht

Coördinator Marion Beckrop: "Iedereen kan meedoen want Mixen in Mokum is niet aan leeftijd gebonden. Oude Amsterdammers zijn trots om hun stad te laten aan nieuwe Amsterdammers. En op hun beurt willen nieuwe Amsterdammers graag het stadsdeel en de stad beter leren kennen. Voordeel is dat wie nog niet goed Nederlands spreekt, de taal beter zal leren spreken. Ook bij het inburgeren is Mixen in Mokum een heel goede ondersteuning. De activiteiten zijn voornamelijk overdag". Voor deze bezoeken krijgen de deelnemers een strippenkaart en een boekje met leuke suggesties mee. Daarnaast worden er een aantal excursies georganiseerd waar alle deelnemers zich voor kunnen opgeven.

Mensen die bekend zijn in Amsterdam en het leuk vinden om hun buurt of Amsterdam te laten zien aan een 'nieuwe Amsterdammer', of nieuwe Amsterdammers die graag met iemand op stap gaan in De Baarsjes kunnen zich aanmelden voor het project Mixen in Mokum. De organisatie is ook op zoek naar ambassadeurs (vrijwilligers), die de deelnemende groepjes begeleiden en meewerken aan de verdere uitwerking van het project. Zij krijgen hiervoor een training van het Mozeshuis.

Voor meer informatie of aanmelding:

Marion Beckrop, tel 020-6221305 of e-mail mixen@mozeshuis.nl / www.mixeninmokum.nl

Amsterdam, 28 augustus 2009

Jeugd sloopt parkeergarage

Baarsjesjongeren slopen dinsdag 1 september om 17.00 uur het dak van de parkeergarage op het Mercatorplein. Samen met portefeuillehouder Ab Cherribi zetten ze de sloophamer in "het Ezelsoor", zoals het dak van de garage wordt genoemd. De parkeergarage is het eerste onderdeel dat grondig aangepakt wordt bij de herinrichting van het plein.

Kort daarvoor opent Cherribi officieel de informatiewinkel in de Cabralstraat 40hs. Hier kunnen bewoners en ondernemers tijdens de werkzaamheden met al hun vragen terecht. Aansluitend vindt tot 18.00 uur een buurtreceptie op het plein plaats om de start van de werkzaamheden in te luiden. De 'Dixieland Bouwvakkers' en Teatro Pavana zorgen voor nog meer gezelligheid. Iedereen is van harte welkom!

Het Mercatorplein wordt een plein voor jong en oud: een huiskamer en hotspot. Naast de grote onderhoudsbeurt van de parkeergarage start ook de bouw van een horecapaviljoen. Tijdens de werkzaamheden blijven de winkels rondom het Mercatorplein gewoon bereikbaar. In het voorjaar van 2010 is het nieuwe plein klaar.

Programma 1 september

16.30 uur Start Buurtreceptie op het Mercatorplein met de 'Dixieland Bouwvakkers' en Teatro Pavana

16.45 uur Officiële opening informatiewinkel Cabralstraat 40hs door Ab Cherribi

17.00 uur Baarsjesjeugd sloopt samen met Ab Cherribi "het Ezelsoor"

18.00 uur Einde Buurtreceptie