Universiteit van Tilburg

3 september 2009

Econoom Mario Schijven wint prijs beste proefschrift UvT

Dissertatie over fusies en overnames

De dissertatieprijs voor 2008-2009 van de Universiteit van Tilburg is donderdag door rector magnificus prof. Philip Eijlander tijdens de opening van het academisch jaar uitgereikt aan de econoom dr. Mario Schijven. De jury loofde Schijven vanwege zijn 'uitzonderlijk vermogen tot het doen van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek'. Hij won naast een oorkonde een bedrag van 5000 euro

De dissertatieprijs wordt ieder jaar uitgereikt door een jury van de Universiteit van Tilburg, bestaand uit de leden van het College voor Promoties. De eerste prijs is een bedrag van 5000 euro en de tweede 1000 euro.

Mario Schijven (1980) onderzocht in zijn proefschrift Acquisition Capability Development: Behavioral and Cognitive Learning Perspectives de ontwikkeling van fusies en overnames, die aan de orde van de dag zijn. Huidig onderzoek toont aan dat de meeste hiervan niet slagen. Maar Schijven stelt juist dat fusies zeker na herstructurering op de lange termijn vaak succesvoller zijn dan we denken. Verder pleit hij ervoor om het leerproces over acquisities niet door het hoofdkantoor te laten ontwikkelen, maar juist door de business units. Schijven onderzocht daarvoor 25 grote Nederlandse bedrijven en 52 Amerikaanse softwarebedrijven. Schijven is Assistant Professor bij het Department of Management van Texas A&M University.

De tweede prijs werd uitgereikt aan juriste dr. Maartje de Visser (1982) en haar dissertatie Network-based governance in EC law. The example of EC competition and EC communications law. Haar onderzoek naar recente institutionele veranderingen in de concurrentie- en telecommunicatiewetgeving van de Europese Unie is een grootschalige studie zonder gelijken, op een nieuw wetenschappelijk terrein, vindt de jury. 'Met dit proefschrift laat zij zien zowel innovatief als origineel onderzoek uit te kunnen voeren.' De Visser is inmiddels als universitair docent en onderzoeker verbonden aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de UvT.