Gemeente Voerendaal

\ 3/9/2009 - Opening informatiepunt Villa Voerendaal Op zondag 13 september 2009 om 11.30u in het Hoenshuis in Voerendaal vindt de officiële opening van het informatiepunt voor de Villa Voerendaal plaats. De opening wordt uitgevoerd door de voorzitter van de commissie, de heer Strous, en wethouder van de gemeente Voerendaal, mevrouw Franssen-Muijtjens.

Op de kaart
Op deze dag is het Open Monumentendag. Het thema van dit jaar is Op de kaart. In Voerendaal starten alle activiteiten rond dit thema in het Hoenshuis in Voerendaal. Deze middeleeuwse hoeve is in vroegere tijden mogelijk een kasteelhoeve geweest, behorend bij het inmiddels verdwenen kasteel.

Informatiepunt Villa Voerendaal

Een van de activiteiten is de officiële onthulling van een infobord een kaart over de Romeinse Villa Voerendaal, die schuin tegenover het Hoenshuis ligt, gekoppeld aan een picknickplaats. Van de resten van deze Villa is momenteel niets te zien, maar op het infobord wordt op een bijzondere wijze een indruk gegeven van dit grootst bekende landbouwbedrijf uit Romeinse tijd in Nederland. De inrichting van dit informatiepunt is een co-productie van de Landinrichtingscommissie voor de herinrichting Centraal Plateau en de gemeente Voerendaal. De commissie zorgt voor de picknickplaats en de inrichting ervan en de gemeente voor het infobord.