Gemeente Voerendaal

\ 4/9/2009 - 13 september 2009: Open Monumentendag 2009 in Voerendaal.

De Open Monumentendag 2009 in Voerendaal vindt plaats op zondag 13 september 2009, van 11.00 uur tot 16.00 uur. Centraal punt en startpunt wandeling is Hoenshuis, Hoensweg 17 te Voerendaal. Thema Op de Kaart
Het thema van de landelijke Open Monumentendag is Op de Kaart. Op de kaart betekent aandacht voor monumenten die op een of andere manier ooit op de kaart zijn gezet. Van oudsher worden deze gebouwen al aangegeven op landkaarten of plattegronden, stadsgezichten, topografische kaarten, gravures en ontwerptekeningen. Centraal punt Hoenshuis
In Voerendaal is als centraal punt van de Open Monumentendag het Hoenshuis, een middeleeuwse hoeve, in vroegere tijden mogelijk kasteelhoeve, behorend bij een inmiddels verdwenen kasteel. Het Hoenshuis is het clubhuis van de ter plaatse gevestigde golfclub. Tot voor kort was het Hoenshuis als clubhuis van de golfclub niet zonder meer toegankelijk voor publiek. Nu wordt getracht het Hoenshuis een meer open karakter te geven. Mede met het oog hierop stelt de golfclub belangeloos de gebouwen open voor de deelnemers aan de Open Monumentendag.
Activiteiten Hoenshuis
De deelnemer kan hier onder andere kennis nemen van Voerendaals Romeins verleden, middels een daartoe ingerichte expositie. Bij het Hoenshuis zijn diverse stands ingericht met streekproducten (groenten, fruit, wijn) en een tweetal informatieve stands te weten I.V.N. - info natuur & milieu en de Dienst Landelijk Gebied info herinrichting Centraal Plateau. Verder geeft het schilderscollectief Klimmen u de mogelijkheid om zelf al schilderend een onderwerp naar keuze op de kaart te zetten. Hoenshuis Golf zal een historisch overzicht van de golfsport presenteren, en heeft overigens aangegeven voor de kinderen ook een activiteit neer te zetten. Wat dat is, blijft nog even een verrassing .............. In het Hoenshuis zult u verrast zijn door de open en ongedwongen sfeer. Op het terras kunt u genieten van het uitzicht op de vijver, onder het genot van een drankje.

Wandelen langs rijksmonumenten in Voerendaal

Op een wandelroute, start- en eindpunt in het Hoenshuis, kan de deelnemer een aantal interessante rijksmonumenten in het Voerendaalse bekijken. Zo passeert men hoeve ten Hove en, een eindje verderop aan de Steinweg, het archeologisch monument Villa Rustica, de resten van het grootst bekende landbouwbedrijf uit de romeinse tijd in Nederland. Van de resten is momenteel niets te zien, maar er wordt op de plek op bijzondere wijze een indruk gegeven van de grootte. Verder liggen op de wandeling kastelen Haeren en Puth, en als representant van het mijnverleden, de voormalige mijnwerkerskolonie Laurentiusplein.De wandeling kan aan de hand van een brochure en de bewegwijzering (verzorgd door de wandelvereniging) worden gelopen. Er zal echter ook op enkele momenten gelegenheid zijn om deel te nemen aan een wandeling onder begeleiding van een gids.
Opening infopaneel Romeinse Villa Voerendaal en wandelroutes. Tijdens de Open Monumentendag vindt de officiële opening van een infopaneel plaats, dat geplaatst is op de nieuwe picknickplaats aan de Steinweg, tegenover hoeve Ten Hove. De picknickplaats is in een gezamenlijke inspanning van gemeente Voerendaal en de Dienst Landelijk Gebied binnen het kader van de herinrichting Centraal Plateau ingericht. Rond 11.30 zal het paneel worden onthuld.