Gemeente Lingewaard


Open Monumentendag 2009 in Lingewaard

De gemeente Lingewaard neemt zondag 13 september deel aan de landelijke Open Monumentendag. Tijdens deze dag staan duizenden monumenten in heel Nederland gratis open voor publiek. Dit jaar staat de Open Monumentendag in het teken van Op de Kaart. Langs vaste ijkpunten vind je een weg langs een kerk, molen of een kasteel. Een kaart heb je daarbij niet altijd nodig. Maar kaarten en plattegronden zijn essentieel wanneer je meer wilt weten over de ontstaansgeschiedenis van een stad of dorp. Op zondag 13 september zijn in Lingewaard de volgende monumentale locaties geopend.

Stadskerk Huissen
Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming kerk In Huissen. Geopend van 13.00-17.00 uur. Er is een tentoonstelling De kerk op ansichtkaarten en aandacht voor religieuze kunst, erfgoed en de betekenis hiervan. Ook kan een bezoek worden gebracht aan de Gildenkapel.

Stadsmuseum Hof van Hessen Huissen
Is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Onder deskundige leiding van een gids kunt u deelnemen aan een stadswandeling in het centrum van Huissen. Op verschillende plaatsen in het centrum zullen oude ansichtkaarten (A3-formaat) te zien zijn.

Kassencomplex Mea Vota Huissen
De tuinbouw In Huissen kent een rijke historie. Er was onder andere een intensieve teelt van druiven en in vroeger jaren stonden er ruim 300 druivenkassen in Huissen. Een groep enthousiaste vrijwilligers is er in geslaagd het historisch kassencomplex Mea Vota te behouden. Er is een interessante permanente tentoonstelling ingericht van onder andere agrarisch gereedschap zoals dat vroeger werd gebruikt in de tuinbouw. Tevens bestaat de mogelijkheid druiven en wijn te kopen. Geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Kasteel de Kinkelenburg Bemmel
Tijdens de late Middeleeuwen stond het kasteel bekend als Hof te Bemmel. Na de tweede wereldoorlog werd het kasteel gebruikt als noodhuisvesting voor het onbruikbaar geworden gemeentehuis. Na een restauratie in 1954 o.l.v. gemeentearchitect Estourgie werd het definitief als gemeentehuis in gebruik genomen. Tevens is het nu ook een geliefde trouwlocatie. Bezoekers kunnen tussen 13.00 en 17.00 uur deelnemen aan een rondleiding. In een van de zalen zal een tentoonstelling worden ingericht van oude fotos en kaarten, zoals Bemmel er vroeger uit zag.

Hervormde kerk Ressen
Ressen was eind 5e eeuw een Frankisch koningshof. Tijdens de reformatie kozen de adellijke heren voor het gereformeerde geloof. Het kerkje stamt uit de elfde eeuw. De toren en het schip zijn gebouwd van tufsteen en zijn romaans van stijl. Het gotische koor is opgetrokken uit baksteen. De kerk is geopend van 13.00 tot 17.00 uur, er is een kleine tentoonstelling ingericht. Er is ook met zang van o.a. Petra Peters en Frans Polman onder begeleiding van pianist Thea Stadlender. Dit muzikale intermezzo begint om 13.00 uur.

Hervormde Gereformeerde Kerk, Gendt
De kerk bestaat heeft een toren uit de 14de en een koor uit de 15de eeuw. Het middenschip is, omdat het in verval was geraakt, in 1844 gesloopt. De kerk staat op een prachtige locatie vlak langs de dijk. Door de Historische Kring Gente zal in de kerk de tentoonstelling Kerk op de Kaart worden ingericht. Te zien zullen onder andere zijn: tekeningen en afbeeldingen van de restauratie van de kerk in de jaren '60 van de vorige eeuw. Verder topografisch materiaal van Gendt en omgeving. Speciaal voor deze dag zal ook de toren geopend zijn. Openingstijd is van 13.00 tot 17.00 uur.

De Toren van Poelwijk, Gendt
De Toren van Poelwijk is de 15e-eeuwse poorttoren van het sinds de 18e eeuw verdwenen kasteel Poelwijk. In 1959 is begonnen met het herstel van de toren, dat door de oorlog en storm veel schade opgelopen had. De restauratie is voltooid in 1960. In het benedenvertrek zijn nog trompe loeil beschilderingen te zien, hoewel ze in slechte staat zijn. Op de eerste verdieping bevindt zich een laatgotische gemetselde schouw met haardstenen uit de bouwtijd. Vanaf de bovenste verdieping van de toren heeft men fraai uitzicht over de Ooypolder. De Toren is geopend van 13.00 tot 17.00 uur en u kunt deel te nemen aan een rondleiding.

RK Sint Bavo Kerk en de Protestantse kerk Angeren De kerken zijn geopend van 13.00 tot 17.00 uur en zal er een kleine tentoonstelling zijn waar men door middel van kaarten en tekeningen de geschiedenis van de kerken kan bekijken. De Bavo Kerk is een vroeg voorbeeld van de architectuurstroming de Bossche School en ontworpen door een van de grondleggers van deze stroming namelijk Nico van der Laan. In beide kerken zal er een slideshow te zien zijn over de geschiedenis van beide gebouwen en de religieuze gemeenschappen in het dorp tussen 1900 en 1960.

Kasteel de Doornenburg
Een van de beste voorbeelden van laat-middeleeuwse vestingbouw met de grootste voorburcht van ons land. Van 11.00 tot 17.00 uur is er op het grote binnenterrein een cultureel festijn met aandacht voor zang, kunst, natuur en cultuur. Er zijn drie wandelroutes die apart en gecombineerd gelopen kunnen worden. Een van de routes voert o.a. naar het Fort Pannerden. Op de routes komen de wandelaars langs een gevarieerd polder- en rivierenlandschap met mooie uitzichten en karakteristieke gebouwen. Gelopen wordt op zogenaamde jaagpaden, schouwpaden, kerkpaden of schoolpaden. Tijdens Open Monumentdag kom je op de wandelpaden speciaal voor deze dag oude foto's tegen die vele jaren geleden op dezelfde plaats zijn gemaakt. (zie www.kasteeldoornenburg.nl).

Dominicanenklooster Huissen
Het klooster opent ook op zaterdag 12 september haar deuren. Zowel op zaterdag als op zondag zijn de openingstijden van 12.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag (het is dan nationale orgeldag) is er om 15.00 uur een orgelconcert. Op beide dagen zijn er doorlopend rondleidingen waarbij u informatie krijgt over de geschiedenis van het klooster. Verder is er muziek, een speurtocht voor kinderen en er is ruimte voor ontmoeting, gesprek en informatie. Ook zal een kleine tentoonstelling worden ingericht.

Fort Pannerden, Sterreschans Doornenburg
Fort Pannerden werd van 1869 tot 1872 gebouwd als sperfort om te voorkomen dat een aanvallend leger via de rivier de Waal kon optrekken. Enkele jaren na de bouw bleek het ontwerp van het gebouw door de voortschrijdende wapentechniek reeds achterhaald. In 1959 werd het gedeklassificeerd tot een vestingwerk van geen klasse en raakte het in verval. In november 2008 is begonnen met de restauratie en zal het een cultuurhistorische bestemming krijgen. Op zaterdag 12 en zondag 13 september zal het Fort gedeeltelijk worden opgesteld en is het mogelijk deel te nemen aan een rondleiding met een gids.

Openingstijd op beide dagen: 10.00 tot 16.00 uur.

Fotowedstrijd 2009
Jongeren tussen de 10 en 18 jaar kunnen ook dit jaar meedoen aan de Internationale Fotowedstrijd voor de Jeugd en maken kans op een iPod. De winnende fotos worden opgenomen in een internationale catalogus en tentoonstelling met het werk van alle winnaars van de deelnemende landen. De Open Monumentendag wordt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa georganiseerd. Sinds 1997 doet Nederland, samen met inmiddels 35 andere landen, mee aan de Internationale Fotowedstrijd voor de Jeugd. Meer informatie op www.monumentendag.nl.

De Historische Kringen, Stichting Streekmuseum en de gemeente Lingewaard hopen hiermee een gevarieerd en interessant programma te bieden. Met de landelijke Open Monumentendag wordt nagestreefd de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.

Kijk voor meer informatie op: www.openmonumentendag.nl