Gemeente Roermond

Week van de Vooruitgang in Roermond

Van 13 tot en met 20 september 2009 worden in heel Europa weer allerlei activiteiten georganiseerd om de problemen van het groeiende autoverkeer onder de aandacht te brengen. In Nederland wordt op initiatief van LOAZ in samenwerking met haar partners Fietsen Scoort, Klimaatverbond, SenterNovem, Milieudefensie, Veilig Verkeer Nederland, Rover en Vereniging voor Gedeeld Autogebruik de Week van de Vooruitgang georganiseerd. Net als in voorgaande jaren heeft de landelijke organisatie een programma opgezet waarbij iedere dag een eigen thema heeft. Ook de Gemeente Roermond verleent haar medewerking aan de Week van de Vooruitgang.

De Week van de Vooruitgang is een week waarin duurzame mobiliteit wordt gestimuleerd. Dit betekent dat er een week lang groen licht is voor lopen, fietsen, openbaar vervoer en kritisch autogebruik om zo meer schone lucht, rust en ruimte in wijken en binnensteden te creëren, zo ook in Roermond. De gemeente stimuleert onder andere de leerlingen van basisscholen om deze week te voet of met de fiets naar school te komen. De leerlingen kunnen op deze manier Groene Voetstappen verdienen. Bovendien wordt Greenwheels gepromoot; een vorm van gehuurd vervoer, dat op elk moment van de dag mogelijk is. In Roermond staat de Greenwheels-auto op een gereserveerde parkeerplaats voor het NS-station.

Wethouder IJff: Op zaterdag 19 september biedt de gemeente fietsers gratis de mogelijkheid om in de gemeentelijke fietsenstalling onder het Kloosterwandplein hun fietsverlichting te laten repareren. Het is bovendien goed te weten dat deze stalling en de gemeentelijke stallingen in de Neerstraat 33 en 64 gratis en bewaakt zijn. Alle reden om de binnenstad met de fiets te bezoeken. Het is gezond, milieuvriendelijk en je hebt zo een parkeerplek gevonden! In het kader van het stimuleren van het openbaar vervoer wil de gemeente haar gratis shopbus promoten. Deze bus rijdt elke zaterdag en zondag gratis langs de grotere winkelcentra met een frequentie van 20 minuten. Zo bereikt u gratis en gemakkelijk het Retailpark, Designer Outlet Center, de Huis & Tuinboulevard en de bruisende binnenstad van Roermond.

Hieronder staat het landelijke programma van de Week van de vooruitgang. De gemeentelijke activiteiten staan erbij vermeld. Voor de uitgebreide beschrijving van het landelijke programma, kijk op www.weekvandevooruitgang.nl.

Maandag 14 september: Fiets naar je Werk Het campagnebureau Fiets naar je Werk richt haar activiteiten vooral op maandag 14 september 2009. Wederom zullen veel werknemers hun werkweek gezond en sportief starten door fietsend naar hun werk te komen.

Gemeentelijke activiteit: Let op: Op zaterdag 19 september kan iedereen gratis zijn of haar fietsverlichting laten repareren. Van 09.00u tot 17.00u is een professionele fietsmonteur op het Kloosterwandplein aanwezig. Met deze activiteit wil de gemeente ook de gemeentelijke rijwielstallingen Kloosterwandplein en de stallingen aan de Neerstraat 33 en 64 promoten. Deze rijwielstallingen zijn allen bewaakt en gratis!

Woensdag 16 september: Autodelen? Doen! De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik richt haar activiteiten vooral op woensdag 16 september 2009. Autorijden is duur en de auto staat vaak stil. Daarom is gedeeld autogebruik voor veel mensen een goede oplossing. Autodaten leidt bovendien tot minder parkeerplaatsen en daardoor tot meer groen en speelgelegenheid.

Donderdag 17 september: Op Voeten en Fietsen naar School Veilig Verkeer Nederland (VVN) promoot het lopen en fietsen naar school. Dit zorgt voor schone en veilige straten rondom school en is goed voor de ontwikkeling van het kind. Op donderdag 17 september organiseert VVN de actiedag.

Gemeentelijke activiteit: De gemeente ondersteunt verschillende basisscholen bij activiteiten in het kader van dit thema. Deze ondersteuning loopt uiteen van het drukken van folders tot het afsluiten van straten waardoor kinderen net als vroeger veilig op straat kunnen spelen.

Vrijdag 18 september: Mr. & Mrs. Busverkiezing Vanaf 1 mei t/m 1 september hebben reizigers, buschauffeurs en werkgevers de meest klantvriendelijke, collegiale en bekwame buschauffeur (m/v) op de nominatielijst gezet. Op vrijdag 18 september is de prijsuitreiking voor Mr. & Mrs. Bus 2009.

Zaterdag 19 september: OV-Dag Goed openbaar vervoer is noodzakelijk voor de mobiliteit in Nederland en vaak een uitstekend alternatief voor de auto. Bussen of treinen laat je lekker vervoeren en geniet ondertussen van een goed boek of geniet van het uitzicht.

Gemeentelijke activiteit: De gemeente promoot de gratis shop bus. Deze bus rijdt elke zaterdag en zondag GRATIS langs de grotere winkelcentra met een frequentie van 20 minuten. Zo bereikt u snel, gemakkelijk en bovendien gratis het Retailpark, Designer Outlet Center, de Huis en Tuinboulevard en de bruisende binnenstad van Roermond. Zie ook: http://www.roermond.nl/Pics/internet_images/stad_roermond/shop_bus/sho p_bus_roermond_2008.pdf

14 t/m 18 september: Groene Voetstappen De gehele week worden ouders en kinderen gestimuleerd om lopend, fietsend of steppend naar school te komen, om zo een steentje bij te dragen aan de klimaatverandering. Iedere keer dat niet met de auto naar school wordt gegaan, krijgt de leerling een groene voetstap.

Eerste publicatiedatum: 07-09-2009 Bijgewerkt: 07-09-2009