Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Prinses Beatrix Fonds helpt kinderen met een spierziekte

Voor kinderen met een spierziekte is gezondheid niet vanzelfsprekend. Buiten spelen. Naar school gaan. En soms zelfs ademhalen... Het Prinses Beatrix Fonds bestrijdt spierziekten door wetenschappelijk onderzoek te financieren. Kinderen en spierziekten staan dit jaar centraal.

Van 13 tot 19 september collecteert het Prinses Beatrix Fonds om spierziekten te kunnen bestrijden. In totaal zijn er naar schatting 200.000 spierziektenpatiënten in Nederland. Mensen met een spierziekte zijn vaak ongeneeslijk ziek. Om zijn belangrijke werk te kunnen voortzetten heeft het Prinses Beatrix Fonds de bijdrage van de bevolking nodig. Het Prinses Beatrix Fonds besteedt meer dan de helft van zijn inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Er is al veel bereikt...
Alleen door wetenschappelijk onderzoek kunnen we mogelijkheden vinden om spierziekten in de toekomst te bestrijden. De afgelopen tien jaar heeft het Prinses Beatrix Fonds meer dan EUR 24 miljoen geïnvesteerd in baanbrekend onderzoek. Hierdoor zijn er nieuwe medicijnen gekomen, betere behandelmethoden ontwikkeld en is de kwaliteit van leven voor patiënten verbeterd. Zo is voor mensen met de ziekte van Pompe sinds 2006 behandeling mogelijk. Door vroegtijdig te starten met gebruik van het nieuwe medicijn kan een groot deel van de patiënten zich normaal ontwikkelen en wordt de levensduur verlengd. Ook weten we dankzij onderzoek, dat mede gefinancierd is door het Prinses Beatrix Fonds, dat het voor zwangere vrouwen verstandig is om foliumzuur te slikken omdat dit de kans op een open ruggetje bij de baby aanzienlijk verkleint.

... maar er is ook nog veel te doen
De oplossing voor spierziekten ligt in de toekomst. Maar ook nú bieden we mensen met een spierziekte uitzicht op een beter leven. Dit willen we doen door:

* meer en beter onderzoek mogelijk te maken waarvan de kennis kan worden vertaald naar nieuwe behandelingen;

* betere voorlichting en bevordering van lotgenotencontact (door financiële steun te bieden aan vijf patiëntenorganisaties);
* vakanties mogelijk te maken voor patiënten en hun familie in een van onze tien aangepaste vakantiehuizen.

Steun uit de samenleving blijft dan ook ongelooflijk belangrijk. Kijk voor meer informatie over het Prinses Beatrix Fonds op www.prinsesbeatrixfonds.nl.

11 september 2009

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400