Gemeente Bussum

Week van de vooruitgang
logo_wvdv.jpg

In diverse Europese landen wordt van 13 tot en met 20 september 2009 'De week van de vooruitgang' georganiseerd. Deze week staat in het teken van groen licht voor lopen, fietsen, openbaar vervoer en zuinig autogebruik.

Â

Er worden door de verschillende overheden allerlei activiteiten georganiseerd om het lopen en fietsen onder de aandacht te brengen en te stimuleren. Ook het probleem van het groeiende autoverkeer krijgt de nodige aandacht. Ook de gemeente Bussum doet mee aan deze week. De manier waarop we ons verplaatsen heeft namelijk grote gevolgen voor onze directe leefomgeving en voor onze gezondheid.

Â

Zie hieronder een overzicht van de activiteiten. Doe mee en lever een eigen bijdrage aan een duurzame toekomst van Bussum!

Â

Op de fiets naar het werk

Maandag 14 september 2009 is de dag bij uitstek waarop je op de fiets naar je werk kunt gaan. Op deze dag wordt âop de fiets naar het werkâ gepromoot. Fietsen van en naar het werk is een makkelijke manier om de gezondheid te verbeteren en op peil te houden. Door naar het werk te fietsen ontstaat minder stress en neemt de weerstand toe (minder vaak ziek!). Ook zorgt het voor minder parkeerproblemen en het is natuurlijk beter voor het milieu. Alle redenen om dus vaker naar het werk te fietsen!

Â

Het nieuwe rijden

Dinsdag 15 september 2009 wordt âhet nieuwe rijdenâ gepromoot. Het programma Het Nieuwe Rijden bestaat al sinds 1999 en heeft als doel automobilisten, beroepschauffeurs en wagenparkbeheerders aan te zetten tot energie-efficiënter aankoop-en rijgedrag en het streven naar vermindering van de CO2-uitstoot. Dat klinkt ingewikkeld maar is niet zo moeilijk. Denk hierbij aan:

* tijdig terugschakelen,

* de auto uit laten rijden,

* de banden op spanning houden,

* en bijvoorbeeld niet het hele jaar met de skikoffer op het dak rijden.

Â

Op voeten en fietsen naar school

Donderdag 17 september 2009 wordt de dag âOp voeten en fietsen naar schoolâ georganiseerd. Deze dag staat in het teken van lopen en fietsen naar school. Ouders brengen en halen hun kinderen vaak met de auto van school, omdat zij het voor hun kinderen te druk en onveilig vinden. Doordat veel ouders met de auto komen, is het voor de lopende en fietsende kinderen minder overzichtelijk. Wij vragen u juist deze donderdag zoveel mogelijk lopend of fietsend naar school te komen. Voor de veiligheid van uw en onze kinderen!

Autodaten / carpoolen

De hele week staat âautodatenâ extra in het zonnetje. Kijkt u eens of het mogelijk is samen met anderen, collegaâs, buren, een auto te delen. Carpoolen levert meer op dan u denkt!

Â

Autovrije dag

Misschien heeft u er al van gehoord. Op 20 september 2009 wordt de autovrije zondag georganiseerd. De gemeente ondersteunt de autovrije zondag en ziet de autovrije zondag als een moment om stil te staan bij de keuze van vervoermiddel. Wij vragen u om, speciaal op 20 september aanstaande, te bekijken of het ook voor u mogelijk is een andere manier van vervoer te kiezen.

Â

Wij zien de autovrije zondag als een start om ook na deze datum een bewuste keuze te maken voor de wijze van vervoer, zijnde:


* voor kortere afstanden lopend of met de fiets,


* voor langere afstanden het openbaar vervoer of de auto,


* voor reizen met meerdere personen, carpoolen.

Â

De week van de vooruitgang is een initiatief van de Europese commissie. Stichting LOAZ, een stichting ter bevordering van duurzame mobiliteit, is in Nederland de initiatiefnemer van de week.

Wilt u meer informatie, dan kunt u kijken op
www.weekvandevooruitgang.nl