Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 5 juni 2009

Oorkaan op komst!

Fusie Productiehuis Jeugdconcerten en Werkplaats Oorproeven

13 september 2009 lancering Oorkaan in de Westergasfabriek

Met ingang van 1 september 2009 fuseren Productiehuis Jeugdconcerten en Werkplaats Oorproeven tot Stichting Oorkaan. Het ministerie van OCW heeft de nieuwe stichting opgenomen in de BasisInfraStructuur (BIS), waarmee de basisfinanciering voor de komende vier jaar gegarandeerd is. De officiële lancering van Oorkaan vindt plaats op 13 september met een kindermuziekfestival in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Productiehuis Jeugdconcerten en Werkplaats Oorproeven werkten de afgelopen jaren al veel samen. Zoveel, dat het een logische stap is om samen te gaan in één nieuwe organisatie. Met de fusie kan Oorkaan zich de komende jaren nog slagvaardiger en intensiever richten op de ontwikkeling van het genre jeugdmuziek.

Oorkaan

Oorkaan bestaat uit een productiehuis, een werkplaats en een educatieafdeling. De missie is om kinderen vanaf 6 jaar via kleinschalige producties kennis te laten maken met live muziek én om het genre jeugdmuziek verder te ontwikkelen. De muzikale variatie is groot: van klassiek tot hedendaags en van jazz tot wereldmuziek. De concerten die gemaakt worden in het productiehuis vinden hun weg naar zalen en festivals in binnen- en buitenland. De werkplaats biedt musici en makers een plaats om te experimenteren met jeugdmuziek. Deze zogenoemde 'proeven' worden afgesloten met een presentatie. Het educatieprogramma richt zich op kinderen die niet vanzelfsprekend de weg naar de concertzaal vinden. Via een lesprogramma gaan zij aan de slag en komen zo in aanraking met live muziek.

Lancering

Op 13 september presenteert Oorkaan zich aan het publiek met het kindermuziekfestival Oorkaan op komst!. Een dag vol met activiteiten op muziekgebied: een concert van het productiehuis, proeven uit de werkplaats, workshops en diverse interactieve activiteiten. Bijvoorbeeld Het Oorkest, waarbij kinderen op ter plekke gemaakte instrumenten een speciaal voor dit moment geschreven compositie spelen. Oorkaan op komst! vindt plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam en sluit aan bij het festival Kijk op de Wijk van het Amsterdamse stadsdeel Westerpark.

Seizoen 2009-2010

Oorkaan presenteert in 2009/2010 zeven producties, waarvan vier premières en drie reprises. De concerten van Oorkaan staan in 23 grote en kleine zalen in Nederland en bereiken daarmee de oren van naar verwachting 30.000 bezoekers. Het hele aanbod voor komend seizoen is te vinden op www.oorkaan.nl.


---