Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leiden, 27 augustus 2009

Fading Borders
Foto's van Lucienne van der Mijle
Museum Volkenkunde
13 september 2009 tm 31 januari 2010

In het kader van de viering van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan opent op 13 september 2009 de tentoonstelling Fading Borders in Museum Volkenkunde te Leiden. Bezoekers krijgen een intieme blik op de samensmelting van deze twee werelden, gezien door het oog van fotograaf Lucienne van der Mijle. De tentoonstelling Fading Borders bestaat uit een serie dubbelportretten van Japans/Nederlandse koppels die in Nederland wonen en werken en van Nederlands/Japanse koppels die in Japan wonen en werken. Juist het contrast tussen de verschillende culturen is voor veel gemengde koppels dat wat hen bindt. Een ogenschijnlijke tegenstelling creëert fascinatie en inspiratie.

Van der Mijle onderstreept het gevoel van verbintenis door de portretten af te wisselen met geënsceneerde beelden, waarop zij de contrasten tussen de Japanse en Westerse cultuur met een knipoog in beeld brengt. De oorspronkelijke inspiratiebron voor het project is het beeld met daarop twee dames, de Nederlandse met eetstokjes in haar opgestoken haar en de Japanse met een zilveren lepel en vork in het haar. Een Japanse vriendin van Lucienne merkte ooit op dat ze het zo vreemd vond dat sommige westerse vrouwen eetstokjes in hun haar deden: "Wij doen toch ook geen lepel en vork in ons haar".

Lucienne van der Mijle volgde haar opleiding o.a. aan de fotoacademie in Amsterdam. Eerder maakte zij een documentaire waarin het leven van een Japanse en een Nederlandse vissersfamilie naast elkaar in beeld zijn gebracht. Die serie werd eveneens geproduceerd in het kader van het 400-jarig bestaan van de betrekkingen tussen Nederland en Japan. Van der Mijle's interesse voor Japan stamt uit het midden van de jaren '80. Meerdere reizen naar Japan leidden tot verdere verdieping in die cultuur.

Fading Borders
Foto's van Lucienne van der Mijle
13 september 2009 tm 31 januari 2010

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden t 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur; ma, 3 okt., 25 dec., 1 jan. en 30 apr. gesloten
---