Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Propagandafilm Bond Grote Gezinnen
'Levensgang' van Wim Cox in Limburgs Museum
Op zondag 13 september aanstaande om 14 uur vertoont het Limburgs Museum de film 'Levensgang' van de Venlose cineast Wim Cox. De rolprent, vervaardigd in 1938, is inmiddels een klassieker.

De Rooms-Katholieke Bond voor Groote Gezinnen behartigde de belangen van het kinderrijke katholieke gezin in Nederland. De organisatie exploiteerde voor dat doel onder andere een steunfonds voor uitkeringen bij noodgevallen. In 1938 gaf de bond aan de firma Zuiderfilm, het bedrijf van Venlose cineast Wim Cox, opdracht een propagandafilm te maken. Deze keus was niet zo vreemd, want bondsvoorzitter J. van Meegeren was een plaatsgenoot van Wim Cox. Bovendien werd het ledenblad van de bond geredigeerd en gedrukt bij de Nieuwe Venlosche Courant, het dagblad waarvoor Wim Cox als fotograaf werkte.

De reacties in de pers op de film waren juichend. Criticus A. van Domburg noemde 'Levensgang' de beste smalfilm die tot dusver in Nederland was vervaardigd. De Tegelse Courant schreef: 'Moge deze 'Levensgang' veler leven kruisen, want deze film betekent een lichtpunt op het levenspad'. Ook het niet-katholieke Algemeen Handelsblad was positief: 'De cineast heeft op het filmband weten vast te leggen tafereelen van blijheid en droefheid, momenten van ontroering en bezinning. Dat alles is gemonteerd tot een boeiend en vloeiend geheel, waarin sterk filmisch rhythme te bespeuren en dat een duidelijke taal spreekt.' De film werd in het hele land vertoond, zelfs op Paleis Soestdijk voor prins Bernhard die een verwoed amateur-filmer was. Vanaf de première in restaurant National in Venlo op 12 oktober 1938 tot 1940 trok hij circa 25 duizend bezoekers.

Nog steeds is deze documentaire een rijke bron voor wie geïnteresseerd is in het katholieke normen en waarden uit die periode. Interessant is bovendien dat de beeldtaal van de film expliciet aansluit bij de katholieke ethiek ten aanzien van kinderrijkdom. Zo worden moeders van grote katholieke gezinnen de hemel in geprezen, in tegenstelling tot moeders die door geboorteregeling kleinere gezinnen hebben. Lovenswaardig is de moeder die continu voor haar kinderen klaarstaat en haar huishoudelijke taken niet nalaat. Zij worden 'heldinnen van aanrecht en wastobbe' genoemd De film is grotendeels opgenomen met plaatselijke amateurs in Venlo, daarnaast zijn er beelden te zien van Helden en Asselt.



Ingezonden persbericht