Ingezonden persbericht


Amsterdam, 3 juli 2009

Oorkaan op komst!
kindermuziekfestival met voorstellingen, workshops en Oorkest 7 verschillende voorstellingen, debuut van Het Oorkest en workshops voor kinderen (6+)

Ter gelegenheid van de fusie tussen Productiehuis Jeugdconcerten en Werkplaats Oorproeven vindt op zondag 13 september 2009 het kindermuziekfestival 'Oorkaan op komst!' plaats. Oorkaan laat deze middag in de Westergasfabriek in Amsterdam zien wat de nieuwe organisatie allemaal in huis heeft. Iedereen vanaf 6 jaar kan voorproefjes van de zes nieuwe producties en het concert Trommelvuur bijwonen. Kinderen kunnen deelnemen aan het debuut van het Oorkest: een tachtigkoppig kinderorkest, met voorafgaand workshops waarin kinderen zelf hun instrumenten bouwen.

'Oorkaan op komst' vindt op 13 september 2009 plaats van 13.00-17.30 uur in de Westergasfabriek, tevens samenwerkingspartner van het festival. Op dezelfde dag vindt op dit terrein ook het gratis festival 'Kijk op de Wijk' van het Amsterdamse stadsdeel Westerpark plaats. Kaarten voor 'Oorkaan op komst' (à ¤3 per programmaablok) zijn op de dag zelf verkrijgbaar op het festivalterrein. De voorverkoop loopt via jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam: vanaf 6 juli via de website www.krakeling.nl en vanaf 17 augustus via de kassa en reserveerlijn, tel. 020 - 6245123.
Het programma
Om 13.00 uur en 15.30 uur: voorproefjes van zes nieuwe producties Maak onder leiding van speciale Oorkaan-gidsen een spannende tocht langs voorproefjes van zes nieuwe producties. Te zien zijn: Lisa's Grote Reis, Haas en Schildpad, Spruit, De Vier Jaargetijden, De Muziekfabriek en Proef Percossa. De presentaties vinden plaats op allerlei plekken in de Westergasfabriek.

Om 14.30 uur: concert Trommelvuur
In het Transformatorhuis staat de voorpremière van Trommelvuur. Op 10 oktober gaat de productie echt in première. Trommelvuur wordt gespeeld door het Twitching Eye Trio en bestaat uit korte scènes waarbij het decor als instrument dient. Ontdek dat elk geluid muziek kan zijn en het leven ritme is; van het kloppen van je hart tot het slaan met deuren.

Om 15.30 uur: Stoorm workshops, met om 17.00 uur de presentatie door Het Oorkest In vier gelijktijdige workshops bouwen tachtig kinderen van 8 tot 11 jaar muziekinstrumenten. Na een korte repetitie spelen ze om 17.00 uur mee in Het Oorkest, dat op 13 september zijn debuut beleeft. De kinderen spelen de ruimtelijke compositie Stoorm van Jurgen van Harskamp. Iedereen tussen 8 en 11 jaar kan meedoen, voorkennis is niet nodig! Aanmelden kan via oorkest@jeugdconcerten.nl.

Naast de programmablokken is er op het festivalterrein nog van alles te zien, te beleven, te drinken en te eten. Kijk voor het hele programma op www.oorkaan.nl.

Oorkaan
Oorkaan bestaat uit een productiehuis, een werkplaats en een educatieafdeling. De missie is om kinderen tot 12 jaar via kleinschalige muziekproducties kennis te laten maken met live muziek én om het genre jeugdmuziek verder te ontwikkelen. De muzikale variatie is groot: van klassiek tot hedendaags en van jazz tot wereldmuziek. De concerten die gemaakt worden in het productiehuis vinden hun weg naar zalen en festivals in binnen- en buitenland. De werkplaats biedt musici en makers een plaats om te experimenteren met jeugdmuziek. Oorkaan verwacht dit seizoen 23.000 kinderen te bereiken. Het hele aanbod voor komend seizoen is te vinden op www.oorkaan.nl.
---

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht