Uitfeest in Het Utrechts Archief


UTRECHT, 20090904 -- Zondag 13 september opent Het Utrechts Archief zijn deuren tijdens het Uitfeest. Van 13.00 - 17.00 uur zijn er diverse activiteiten voor jong en oud, voor filmliefhebbers, voor beginnende en gevorderde Utrechters, voor speurneuzen, digitale datatijgers en schoonschrijvers... Ervaar zelf wat je zoal te zoeken kunt hebben in een archief, ... en kunt vinden. Dat is meer (en leuker) dan je denkt. Wie na het Uitfeest nog denkt dat het archief stoffig is, is niet meer van deze tijd. Uitfeest, zondag 13 september Tijd: 13.00 uur - 17.00 uur Toegang gratis Het Utrechts Archief | Hamburgerstraat 28 | Utrecht www.hetutrechtsarchief.nl

PROGRAMMA

Bewogen Geschiedenis van Utrecht
Film - Voorstelling

Ben je liefhebber van oude films en van Utrecht? Dan zit je goed bij Het Utrechts Archief. Uit de rijke beeldcollectie vertoont het archief regelmatig prachtige oude films en filmcompilaties die Utrecht op unieke wijze in beeld brengen. De oudste film dateert van 1918. Tijdens het Uitfeest kun je een kleine greep zien van de 'Bewogen Geschiedenis van Utrecht', waaronder ook de oudste promotiefilm Utrecht, 'Zooals u het niet kent' (1929).



Maak je eigen historische krant
Hands on

Heb jij niks te zoeken in een archief? Laat je vandaag verrassen. Ga op zoek en maak kennis met historische talking heads die allemaal hun verhaal vertellen. Dan blijkt dat je juist heel veel te zoeken en te vinden hebt. Je kunt meteen aan de slag. Verzamel leuke weetjes in je elektronische dossier en maak hiermee je eigen historische krant. Of je nu van Middeleeuwen houdt, van de Dom of van Marco van Basten.. in Het Utrechts Archief vind je de grote en de kleine geschiedenis. Misschien ook wel die van jouzelf, je familie of het huis waarin je woont!
Leeftijdindicatie: vanaf 6 jaar


Kalligraferen voor kids
Workshop

Oude handschriften zijn soms nauwelijks leesbaar. Sommige mensen schreven heel slordig, maar sommige ook heel mooi met sierlijke letters. Met ganzenveer en inkt zijn veel bijzondere documenten mooi opgeschreven. Speciaal voor kinderen is er tijdens het Uitfeest een workshop Kalligraferen. Hier leer je hoe je met een ganzenveer de prachtigste krulletters kan maken.
Leeftijdindicatie: vanaf 6 jaar


Utrecht on Tour. Reizigers over de Domstad
Expositie

Was Utrecht altijd al een toeristische trekpleister of is dat iets van de laatste tijd? En sinds wanneer is de Dom de topattractie? Vanaf 16 eeuw wordt de stad door buitenlandse gasten bezocht, w.o. koningen en keizers, diplomaten en handelaars. Vanaf de 17e eeuw beginnen ook reizigers naar Utrecht te komen die meer van de wereld willen zien. Ze komen per koets, trekschuit of trein en overnachtten in herberg of hotel. Hun notities, tekeningen en 'groeten uit Utrecht' liggen in het archief. In Utrecht on Tour kun je zien wat bekende en onbekende bezoekers vonden van deze stad.


Van abdij tot rechtbank
Film

Het Utrechts Archief is gehuisvest in een monument dat vooral bekend is als voormalige Rechtbank. Weinig mensen weten dat op deze plek al vanaf eind 16 eeuw recht gesproken wordt. Nog minder mensen weten dat achter menig muur de resten van de 11-eeuwse Paulusabdij verborgen zit. In de voormalige refter (eetzaal) van de monniken kun je een experience zien waarin de geschiedenis van het gebouw wordt verbeeld.


Groeikaart Utrecht
Mixed media

Utrecht is in 2000 jaar uitgegroeid van een handjevol mensen naar de vierde stad van Nederland. Op de groeikaart Utrecht van Nul tot Nu kun je zien hoe de stad zich in 2000 jaar heeft ontwikkeld.





Het Utrechts Archief