Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
T.a.v. de Kunstredactie
18 augustus 2009

Ton Kas en Kenneth Homstad genomineerd voor VSCD Mimeprijs

Acteur Ton Kas en regisseur Kenneth Homstad zijn genomineerd voor de VSCD Mimeprijs 2009. De prijs wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater op zondag 13 september a.s. in de Stadsschouwburg Amsterdam. Op deze avond worden ook de Toneelprijzen, Jeugdtheaterprijzen en de winnaar van de Toneel Publieksprijs bekendgemaakt. Het Gala van het Nederlands Theater is de slotavond van het Nederlands Theaterfestival TF.

Ton Kas is genomineerd voor zijn rol in de voorstelling Brigadier Fub, of het eeuwig menselijke van theatergroep Carver. De VSCD Mimejury over Kas: "Ton Kas zuigt, sart en ontroert in Brigadier Fub, of het eeuwig menselijke. Hij heeft in de voorstelling een theatrale timing ontwikkeld, waarmee hij middels toon, tekst en beweging op weergaloze wijze de vorm en het gedachtegoed van de striptekeningen van Gummbah verbeeldt."

Kenneth Homstad is genomineerd voor zijn voorstelling Is There Anybody Out There? van hetveem theater. "In Is There Anybody Out There? vertelt Homstad het banale thema van de ontmoeting van man en vrouw in een park op onvoorspelbare en humoristische wijze. Geen enkel moment wordt de richting van de volgende stap duidelijk. Ook het thema zelf blijkt zich pas na vele kwinkslagen te ontvouwen. Kenneth Homstad heeft daarbij een zuiver gevoel voor compositie", aldus de Mimejury.

Het Gala van het Nederlands Theater 2009
Tijdens het Gala van het Nederlands Theater worden de volgende prijzen uitgereikt: Louis d'Or, Theo d'Or, Arlecchino, Colombina, Prosceniumprijs, Mimeprijs, Toneel Publieksprijs en de Gouden Krekels.

VSCD Mimeprijs
De VSCD Mimeprijs wordt uitgereikt voor de belangrijkste bijdrage aan de mime. Dat kan zijn op het gebied van uitvoering, regie, choreografie etcetera. De VSCD Mimeprijs is voor het eerst uitgereikt in 1986. Dries Verhoeven heeft de VSCD Mimeprijs 2008 gewonnen voor de voorstellingen U bevindt zich hier een co-productie met Festival a/d Werf, en Niemandsland een co-productie met Huis a/d Werf .

De jury
De VSCD Mimejury bestaat uit: Anne Marie Kalkman (voorzitter), Jan Langedijk, Frank Noorland, Marijn de Langen en Irene Schaltegger.

----------


Ingezonden persbericht