Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 28 augustus 2009

Programma kindermuziekfestival Oorkaan op komst!
Tachtig kinderen zorgen met Het Oorkest voor een stoormachtig slot

Productiehuis Jeugdconcerten en Werkplaats Oorproeven fuseren tot de nieuwe organisatie Oorkaan. Om dat te vieren vindt op zondag 13 september 2009 het kindermuziekfestival 'Oorkaan op komst!' (6+) plaats op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Iedereen vanaf 6 jaar kan voorproefjes van zes nieuwe producties en het concert Trommelvuur bijwonen. Kinderen van 8-11 jaar kunnen meespelen in Het Oorkest.

Debuut van Het Oorkest
Tijdens Oorkaan op komst! debuteert Het Oorkest, een spectaculair 80-koppig kinderorkest, met de ruimtelijke compositie Stoorm, die Jurgen van Harskamp speciaal voor deze gelegenheid heeft geschreven. Voorafgaand aan het debuut werken de tachtig kinderen vanaf 15.30 in workshops aan het maken van een bijzonder instrument dat ze in Het Oorkest bespelen. Ook repeteren ze dan het stuk Stoorm. Om 17.00 uur presenteren zij Het Oorkest in het Transformatorhuis. Iedereen tussen 8 en 11 jaar kan meedoen, voorkennis is niet nodig! Aanmelden kan via oorkest@jeugdconcerten.nl.

Oorkaan op komst: het programma (in de bijlage vindt u meer informatie) 13.00 en 15.30 uur: voorproefjes van zes nieuwe producties (verschillende locaties) Een spannende tocht langs voorproefjes van zes nieuwe producties: Lisa's Grote Reis, Haas en Schildpad, Spruit, De Vier Jaargetijden, De Muziekfabriek en Proef Percossa.

14.30 uur: voorpremière Trommelvuur (Transformatorhuis) In het Transformatorhuis vindt de voorpremière van Trommelvuur plaats. Op 10 oktober gaat de productie in première. Trommelvuur wordt gespeeld door het Twitching Eye Trio en bestaat uit korte scènes waarbij het decor als instrument dient: elk geluid kan muziek zijn en het leven is ritme.

15.30 uur: Stoorm workshops
17.00 uur: slotspektakel met Het Oorkest

Naast de programmablokken is er op het festivalterrein nog van alles te zien, te beleven, te drinken en te eten. Kijk voor het hele programma op www.oorkaan.nl.

'Oorkaan op komst' speelt zich af op het terrein van de Westergasfabriek, tevens samenwerkingspartner van het festival. Op die dag vindt daar ook het gratis festival 'Kijk op de Wijk' van het Amsterdamse stadsdeel Westerpark plaats. Kaarten voor 'Oorkaan op komst' (à ¤3 per programmablok) zijn op de dag zelf verkrijgbaarr op het festivalterrein. De voorverkoop loopt via jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam: via www.krakeling.nl, de reserveerlijn 020 - 6245123 een aan de kassa.

Oorkaan: uniek in Nederland
Oorkaan bestaat uit: Oorkaan Producties, Werkplaats Oorproeven en Educatieafdeling Oorsprong. De missie is kinderen tot 12 jaar via kleinschalige muziekproducties kennis te laten maken met live muziek én om het genre jeugdmuziek verder te ontwikkelen. Daarmee is Oorkaan uniek in Nederland. De muzikale variatie is groot: van klassiek tot hedendaags en van jazz tot wereldmuziek. De muziekproducties vinden hun weg naar zalen en festivals in binnen- en buitenland. De werkplaats biedt musici en makers een plaats om te experimenteren met jeugdmuziek. Oorkaan verwacht dit seizoen 30.000 bezoekers. Het aanbod voor 2009-2010 is te vinden op www.oorkaan.nl.
---



Ingezonden persbericht